Ako spadate u red onih koji vole testa i često mese domaći hleb, imamo za vas nešto sjajno i drugačije. U pitanju je pivski hleb ili babl hleb. Sama reč kaže da je sastavljen od neodoljivih mehurića testa.
Mekan i ukusan, sa slanim prelivom, nema tog jela sa kojim se neće složiti. Naravno, podrazumeva se da uz pivo ide odlično.
Vreme pripreme: 90 minuta
Sastojci:
700 g glatkog pšeničnog brašna + 100g naknadno (ukupno 800g)
10 g soli
7 g suvog kvasca
pola litra piva sobne temperature
30 g masti ili 60 ml ulja (po izboru)
Za preliv:
30 g brašna
soda bikarbona ili prašak za pecivo (samo na vrth noža)
7 g soli
30 ml vode (temperatura nije važna)
Priprema:
U glatko pšenično brašno dodajte so i suvi kvasac, pa sve dobro promešajte.
Potom uspite pivo koje je na sobnoj temperaturi, pa dodajte mast. Testo dobro umesiti sve dok ne počne da se lepi za prste.
Kada počne da se lepi, dodajte još 100 g brašna, pa sve zajedno umesite.
Ostavite ga da odstoji pokriveno 45 minuta na sobnoj temperaturi.
Kada je nadošlo, premesite ga još jednom, pa odvajajte po malo testo i pravite nepravilne kuglice. Slobodno neka budu različitih dimenzija i samim time težine. To će mu dati taj izgled kao da je od mehurića, vrlo dekorativan.
Kuglice ređajte u prethodno namašćen i pobrašnjen pleh dimenzija 30x20cm.
Ostavite da se diže 20 minuta na sobnoj temperaturi. Potom peći nekih 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 210 stepeni Celzijusa.
Potom ga izvadite i tako vrelog pošpricajte prelivom. Vratite u rernu na svega minut. Vodite računa da ne ostaje duže jer će preliv postati braon, a ne beo kakav treba da bude, piše Sašina kuhunja.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.