Pista za kargo letove: Vazdušna luka u srcu Srbije postaje regionalni centar za transport robe

Nova pista biće izgrađena po svim standardima kargo saobrćaja, dugačka 3,5 kilometara i široka 60 metara

Izgradnjom piste koja će biti namenjena za teretni saobraćaj Aerodrom „Morava“ u Lađevcima mogao bi postati ne samo srpski već i regionalni centar za prevoz robe.

Nova pista biće izgrađena po svim standardima kargo saobrćaja, dugačka 3,5 kilometara i široka 60 metara.

U izradi je Prostorni plan posebne namene aerodroma „Morava“ koji će stvoriti uslov za razvoj kargo sabraćaja, a imajući u vidu izgradnju Moravskog koridora i brze saobraćajnice, ovaj deo Srbije postaće najveće saobraćajno čvorište.

– Nakon završetka ovih infrastrukturnih radova, opslužno područje aerodroma će se znatno uvećati imajući u vidu blizinu Republike Srpske i Crne Gore. Aerodrom u Lađevcima ima fantastičnu poziciju i uz nove, moderne saobrćajnice roba iz svih delova Srbije moći brzo da se transportuje do aerodroma, a onda da ide dalje u ceo svet –  izjavio je za RINU ministar saobraćaja Tomislav Momirović.

Koliko će uspostavljanje kargo saobraćaja iz ove vazdušne luke biti značajno pokazuje i podatak da je privreda tog dela Srbije među najrazvijenijim, a godišnje se ostvaruju suficiti od nekoliko stotina miliona evra.

Samo na području Kraljeva se nalazi se 25.000 privrednih subjekata i skoro dva miliona potencijalnih putnika za turističke letove.

Takođe, privredno društvo „Aerodromi Srbije“ d.o.o. Niš trenutno sprovodi javnu nabavku u vrednosti od 22 miliona dinara, za izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje postojeće platforme u cilju povećanja kapaciteta prihvata i otpreme putničkih avionana aerodromu „Morava“, kao i za izgradnju hangara za smeštaj aerodromske opreme.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.