Pileće meso je najjeftinije u odnosu na druga mesa i zato ga verovatno i više jedemo nego ranijih godina.
Kilogram celog pileta može se kupiti na akcijama u velikim trgovinama za svega 200 dinara ili po redovnim cenama do najviše 370 dinara.
Ovo meso prodaje se i u delovima i svaki ima svoju cenu. To posebno ide naruku trgovcima i klaničarima, jer, recimo, belo meso košta duplo više nego celo pile, a otkošćeni bataci u nekim mesarama vrede kao celo jedno i po pile.
Tovljač iz Žitišta Dragan Ješić kazao je Dnevnik da nikada kao sada nije bila tolika razlika u cenama između piletine i svinjetine, pa bi pileće meso trebalo da bude malo skuplje od sadašnjeg koštanja.
Izjavio je da tovljači sada najviše strepe od cene stočne hrane, koja iz dana u dan raste, i nezadovoljni su što nisu obuhvaćeni podsticajima koje država daje odgajivačima krupne stoke. Napominje da bi i njima trebala potpora, ali da na to nema ko da ukaže.
“Tov pilića ide ustaljenim tokom, koji podrazumeva neprestanu borbu oko cene žive mere, jer kada stočna hrana poskupi, ne raste cena žive vage pilića, pa se neprekidno vodi bitka sa klaničarima koliko će platiti utovljeno pile”, kazao je Ješić i napomenuo da su u poslu ostali samo veliki tovljači, a srednji i mali se povukli iz tova.
“Baš zbog toga što stalno radimo na ivici između gubitka i nule, mnogi su zatvorili farme, jer u privrednom okruženju kada stočna hrana raste, a cena utovljenog pileta ne prati to koštanje, mali i srednji farmeri ne uspevaju da se održe”, naglašava Ješić i podvlači da na području opštine Žitište u Banatu samo u jednom turnusu se othrani 1,2 miliona pilića.
Po njegovim rečima, kilogram žive vage utovljenog pileta je sada 125 i 126 dinara, a proizvodna cena bi trebalo da bude 130 dinara da bi farmeri mogli malo komotnije poslovati, dok realno utovljeno pile vredi od 170 do 180 dinara.