Petković s Bocan-Harčenkom o poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Petković je naglasio da je srpska strana tokom razgovora u Briselu i ovog puta pokazala konstruktivnost i poštovanje prema svim dogovorenim obavezama, uz jasno iskazane crvene linije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prvi put je u okviru ovih razgovora bilo reči o konkretnim potezima u implementaciji i formiranju Zajednice srpskih opština, a utvrđen je i tekst Dekleracije o nestalima, koji će biti usvojen na sastanku na visokom nivou, naglasio je Petković.

On je skrenuo pažnju na gotovo svakodnevno hapšenje i proganjanje Srba u pokrajini, što pokazuje da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje međusobnog poverenja, mira i suživota na prostoru Kosova i Metohije. To potvrđuje i nedavni napad na Milana Jovanovića, na koga je pucao pripadnik kosovske policije, a Priština na sve načine pokušala to da negira, rekao je Petković.

Beograd i dalje ostaje pri stavu da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i dijalogom, i na tome će nastaviti da insistira, a očuvanje mira i bezbednost srpskog naroda, najveća su briga srpske strane, zaključio je Petković.

Na kraju razgovora, Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na otvorenom i iskrenom razgovoru i kontinuiranom razumevanju da je jedino u okviru dijaloga moguće postizanje kompromisnog rešenja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Tagovi:

Pročitajte još: