logo transparend vojvodina uzivo

Petković: Kurtijev teror nad Srbima posledica je nečinjenja međunarodne zajednice

Šok bombe, „suzavac i suze u očima srpskih majki i dece, duge cevi ispružene u grudi srpskih starina i omladine koja u znak mira drži ruke u vazduhu, sramota je i bruka svih međunarodnih činilaca.

Brutalni teror i ogoljeno nasilje Aljbina Kurtija koje je juče u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživeo srpski narod na severu Kosova i Metohije direktna je posledica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice koja je samo tokom jučerašnjeg dana dala više uveravanja da takav scenario neće dozvoliti, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Takve sam garancije dobio i lično, tokom nebrojenih diplomatskih aktivnosti koje smo imali tokom jučerašnjeg dana. Zato je sada na predstavnicima međunarodne zajednice da umesto oštrih tvitova i saopštenja na prvom mestu objasne srpskom narodu zašto ih KFOR nije zaštitio, a potom i preduzmu konkretne mere i korake da Kurti svoje okupatore povuče sa severa Kosova i Metohije.

Da ne govorimo o tome da je njihova misija, dužnost i obaveza prema svim važećim dokumentima i postulatima međunarodnog prava, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma da spreče divljanje Kurtijevih specijalaca, njigov upad na sever Kosova i Metohije i da sačuvaju mir i bezbednost. Juče su na tom testu pali“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, šok bombe, „suzavac i suze u očima srpskih majki i dece, duge cevi ispružene u grudi srpskih starina i omladine koja u znak mira drži ruke u vazduhu, sramota je i bruka svih međunarodnih činilaca koji su juče i danas postali saučesnici Aljbina Kurtija u njegovom pokušaju okupacije severa Kosova i Metohije“.

Kako je ukazao, danas je svima jasno da je Aljbin Kurti čvrsto rešen da u regionu ponovo raspali plamen rata i sukoba, a deo međunarodne zajednice koji podržava Kurtijevu strahovladu i ovoga puta je zažmurio na jedno oko pred njegovim nasiljem nad nedužnim Srbima.

„Zbog toga dobro razumem i poziv Srpske liste na prekid dijaloga do okončanja okupacije, ali dobro razumem i zabrinutost i strah srpskog naroda na severu Kosova i Metohije pred nadolazećim zlom. Nad time treba dobro da se zamisle svi oni koji su dozvolili jučerašnje Kurtijevo nasilje. Svaka okupacija ima svoj kraj ma kako silovito počela i srpski stradalni narod kroz svoju je istoriju preživeo i nadživeo brojne okupatore. Za nas te prištinske marionete koje sebe vole da nazivaju gradonačelnicima i krpe kojima se Priština razmeće ne postoje i podsetiću Kurtija da su se u proteklih sto godina na Kosovu i Metohiji isticale razne okupacione zastave, i ona Musolinijeve Italije i zastava Hitlerovog Trećeg Rajha, ali da je slobodarski srpski narod sve te zastave smestio tamo gde im je i mesto – na đubrište istorije. Tako će biti i sa Kurtijevim okupatorskim zastavama“, poručio je Petković.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.