Pet značajnih veza vina i dobrog zdravlja

Sve je više dokaza, posrednih i neposrednih, da je jedna čaša dnevno – ako ne baš univerzalni lek, onda svakako važan deo životnog stila koji je direktno vezan za smanjenje rizika od različitih bolesti.
Veliki broj studija uspeo je da pronađe vezu između umerene konzumacije alkohola, a naročito vina i niže stope srčanih oboljenja, nekih vrsta raka, manjeg stresa.
Uz sve neophodne ograde, od kojih je najvažnija ta da korelacija ne podrazumeva i uzročnu vezu – to jest da vino nije nužno lek samo po sebi, već da je možda ono samo deo jednog načina života koji sveukupno dovodi do smanjenja rizika od bolesti – magazin Eating Well sumirao je pet načina na koje vino verovatno vodi ka boljem zdravlju.
Slabiji nivo stresa
Istraživanje objavljeno 2019. u magazinu Neuropharmacology pokazalo je da resveratol, jedinjenje koje nalazimo u crvenom vinu, tačnije u pokožici crnog grožđa, ima antistresno dejstvo, to jest da blokira enzime u mozgu koji utiču na pojavu depresije i anksioznosti. Takođe, jedna meta-studija, to jest analiza više dostupnih studija, pokazala je da je jedna čaša vina dnevno povezana sa umanjenjem rizika od depresije za 32%.
Bolje mentalno zdravlje
Život bez prekomernog stresa smanjuje rizike po duševno zdravlje, a jedno nedavno istraživanje pokazalo je da su veze vina i mentalnog statusa dublje nego što se mislilo.. Velika meta-studija objavljena u časopisu Diseases 2018. godine pokaala je da umerena konzumacija alkohola čuva mozak i umanujuje rizik od kognitivnog opadanja.
Zdravije srce
Već decenijama se pojavljuju studije o blagotvornom uticaju vina na srce. Antioksidanti u vinu mogu da pomognu u smanjenju upale i u ublažavanju oksidativnog stresa, a ovo vodi do manjeg rizika od ateroskleroze, moždanog i srčanog udara. Studije su pokzale da vino povećava nivo dobrog holesterola i ima pozitivan uticaj na krvni pritisak. Svi ovi efekti nestaju pri prekomernoj upotrebi – ključ je u umerenosti.
Bolji rad stomaka
Stomačno zdravlje čuva imuni sistem i smanjuje rizik od određenih vrsta raka. Kada mislimo o čuvanju crevne flore, obično pod tim podrazumevamo probiotike, ali i vino se nalazi na listi supstanci koje su veoma zdrave za probavu. Jedna studija pokazala je da ljubitelji crvenog vina imaju raznovrsniju crevnu floru od onih koji piju druge vrste alkoholnih pića. Autori studije i ovo pripisuju resveratolu.
Manji rizik od nekih oblika raka
Umerena konzumacija vina, pokazale su studije, vezana je za manji rizik od raka grla i jednjaka, kao i od stomačnog raka. Takođe, vino možda ima ulogu i u smanjenju rizika od raka bubrega i nekih oblika raka limfnih žlezda. Ovi lepi podaci imaju i svoje naličje u tezi da umerena konzumacija alkohola možda povećava rizik za rak pankreasa i prostate.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.