Pet saveta za pripremu povrća – Da i gurmani uživaju

Povrće nije neukusno, kao što misle mnogi gurmani, potrebno je samo pripremiti ga na pravi način. Priprema na pogrešnoj temperaturi, previše kuvanja, čak i ljuštenje – mogu pogoršati ukus povrća. Ovo je 5 saveta vrhunskih kuvara kako da pripremite povrće da mu zamerku ne nađu ni najveći sladokusci.

Ne ljuštite krastavac i tikvice – Neko povrće mora da se ljušti, drugo ne samo da ne mora, nego i ne treba. Ljuštenjem uklanjamo zdrava vlakna i antioksidante iz kore. Osim toga, estetski je često lepše povrće sa korom nego ono bez nje. Zato dva puta razmislite pre nego što počnete da ljuštite tikvice, krastavac, šargarepu. Naravno, kada ne ljuštite povrće, prvo ga dobro operite.

Izaberite pravi tiganj i temperaturu – Profesionalci su ustanovili da je 200 do 230 stepeni prava temperatura za pečenje povrća u rerni. Tako spoljašnjost postaje hrskava, a unutrašnjost mekana. Vodite, ipak, računa o ulju, maslinovo gori na temperaturi višoj od 210 stepeni. Ako na temperaturi višoj od te grilujete povrće, bolje upotrebite neko drugo ulje, poput onog od kikirikija. Problem je i pogrešan tiganj – idealni su plehovi koje dobijate uz rernu jer su niski. Bilo koji visok tiganj sprečavaće vodu da ispari što može dovesti do suviše vlažnog povrća.

Koristite dosta začina – Povrće voli začine, delikatnije začine poput peršuna možete posuti nakon pečenja, druge poput timijana i ruzmarina pospite pre. Takođe, neko povrće voli više ulja, na primer pečurke i plavi patlidžan traže više ulja nego povrće koje raste ispod zemlje.

Zaleđeno povrće je nekad bolje – Zabluda je da je sveže povrće uvek bolje od zaleđenog. Svež grašak je odličan, ali ako ga ne pripremite čim se ubere, njegov šećer se pretvara u skrob što mu daje zrnastu teksturu.

Kuvajte na pari – Kad kuvate povrće, ne samo da ono gubi nutritivna svojstva, već i teksturu, postaje bezoblično. Priprema povrća na pari omogućava da ono zadrži boju, ukus, vitamine. Ako baš morate da ga kuvate, ne radite to predugo jer gubi ukus.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.