Pedagoški fakultet u Somboru najstarija institucija za obrazovanje učitelja

SOMBOR – Pedagoški fakultet u Somboru obrazuje učitelje, vaspitače i bibliotekare, a baštini tradiciju učiteljske škole “Norme“ iz 1778. godine čiji je osnivač bio Avram Mrazović. Kao najstarija institucija za obrazovanje učitelja u Srba obeležila je Dan fakulteta u prisustvu značajnog broja studenata i profesora.

Studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru zajedno sa svojim profesorima portudili su se da upotpune svečanost povodom obeležavanja Dana fakulteta, koji neguje izuzetnu tradiciju obrazovanja učitelja.

“Pošto je Isidora Sekulić nekada bila učenik ove škole i ja sam zbog toga pronašla ovaj kostim da bih nekako svim prisutnima duh tog davnog vremena prenela na svečanosti u amfiteatru koji nosi ime naše proslavljene srpske književnice Isidore Sekulić“, priča Milana Rajšić, student Pedagoškog fakulteta u Somboru.

“Budući da je ovo jedini fakultet u Vojvodini koji se bavi obrazovanjem učitelja na četvorogodišnjem nivou, mislim da je velika čast biti student ovog fakulteta koji neguje ovako bogatu obrazovnu tradiciju. Za vreme pandemije se nije promenio naš odnos sa profesorima budući da smo mali fakultet. Imamo odličnu saradnju sa profesorima“, kaže Lidija Hornjak, student Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Obrazovno ognjišta učitelja u Somboru traje više od dva veka, a poštuje se i danas.

“Pre 205 godina je na današnji Platon Atanacković, episkop Budimski, koji je bio dva puta predsednik Matice Srpske, izrekao jednu jako lepu besedu, a gde je govorio o pozivu učiteljskom i o čovekoljublju tog učiteljskog poziva koje će trajati, a traje do dana današnjeg. Njegova nada se obistinila, a mi ćemo nastojati da njegove reči nastavimo i u budućnosti”, prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Pedagoški fakultet u Somboru, kao deo Univerziteta u Novom Sadu, proslavio je 15. novembar, dan kada je 1778. godine Avram Mrazović utemeljio školu za obrazovanje učitelja Norma u Somboru.

Tagovi:

Pročitajte još: