Pećinci: Priznanja za dodatni trud

PEĆINCI – Uprkos pandemiji, tokom koje su učenici pećinačkih osnovnih škola morali da se prilagode novom kombinovanom načinu nastave, ne jenjava interesovanje dece za učenjem, kao ni takmičarski duh.

Poslednje dve godine, prema kalendaru Ministarstva prosvete, po rečima Milijane Srdić, direktorke pećinačke OŠ “Slobodan Bajić Paja”, neka takmičenja su izostala, ali je veliki broj i održan. Ona dodaje da su učenici i njihovi nastavnici tokom priprema koristili razne savremene tehnike nastave, ali i koristili svaku priliku da se okupe u učionicama.

Sve tri osnovne škole na teritoriji pećinačke opštine prate kalendar takmičenja, pa su tako tokom meseca februara organizovana opštinska takmičenja iz fizike, odbojke, matematike i književna olimpijada, na kojima su, kaže direktorka Srdić, učenici pećinačke škole osvojili zapažene rezultate i time se plasirali na okružna takmičenja.

Foto: Opština Pećinci

-Drago mi je da vidim taj entuzijazam kod naših kolega, koji i sami predlažu nova takmičenja na nivou škole, a posebno mi je drago što su deca zainteresovana da svoje slobodno vreme posvete dodatnom učenju i proširivanju znanja. Izuzetno je važno svu tu decu i njihove mentore pohvaliti i odati im priznanja kako bi smo ih motivisali za dalji rad, ali i time dali podstreka drugim učenicima da se više potrude i prijave za školska takmičenja. Zato se uvek trudimo da ih na kraju školske godine na neki način nagradimo, a time se rukovodi i naša Opština koja svake godine posebnu pažnju posveti najuspešnijima – vredne novčane nagrade za Đake generacije i nocioce Vukovih diploma, za učenike koji su postigli zapažene rezultate na okružnim i republičkim takmičenjma vredne nagrade u vidu knjiga i enciklopedija, a u vreme pre pandemije nagrađivani su i ekskurzijama – rekla je Srdić.

Ona dodaje da se sve tri osnovne škole uvek potrude da organizuju opštinska takmičenja koja će zadovoljiti kako učenike, tako i nastavnike, a da pri organizaciji veliku pomoć dobijaju i od pećinačke lokalne samouprave, kao i da školska i opštinska takmičenja postaju sve masovnija.

Veliko interesovanje dece vlada za matematiku, kao i za mlade recitatore, posebno među učenicima nižih razreda. Poslednje takmičenje iz matematike okupilo je 75 učenika i 24 nastavnika i učitelja koji su radili sa decom, što mi je posebno drago. Takođe, masovna budu takmičenja iz istorije i biologije, tehničkog i saobraćaja, ali i sportska takmičenja. Sve tri osnovne škole sa teritorije naše opštine imale su prošle godine svoje predstavnike na republičkim takmičenjima iz nekog predmeta” – kazala je Srdić, i dodala da osnovcima sa teritorije naše opštine predstoje uskoro nova takmičenja – okružno u odbojci, školsko i opštinsko takmičenje recitatora, takmičenja iz verske nastave i srpskog jezika.

Pećinačka lokalna samouprava u okviru mera podrške obrazovanju, učenike koji su postigli najbolje rezultate u učenju i školskom sportu nagrađuje besplatnim letovanjem, a za sve odlične učenike ulaz na pećinačke bazene je besplatan tokom cele kupališne sezone.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: