logo transparend vojvodina uzivo

Pećinci: Prikupljeno tri tone ambalažnog otpada

PEĆINCI – U opštini Pećinci, 4. avgusta, realizovana je, devetu godinu zaredom, akcija prikupljanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja, koju sprovode Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci i Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica.

Po rečima Nemanje Aleksića iz pećinačkog Udruženja, odziv poljoprivrednika je iz godinu u godinu sve veći, što, kako je rekao, samim tim govori i da raste svest poljoprivrednika o značaju očuvanja životne sredine.

Foto: pećinci.org

„Drago mi je da su se poljoprivrednici u svih 15 naselja naše opštine i ove godine odazvali akciji i da su svesni značaja sakupljanja i recikliranja ambalažnog otpada koji je potencijalno opasan zbog hemijskih sredstava koji se svakodneno koriste za zaštitu bilja. Prikupljeno je do 3 tone raznog ambalažnog otpada, koji se dalje nosi na reciklažu u Niš, gde firma koja je zadužena za reciklažu od otpada pravi plastičnu masu od koje će ponovo da se izradi ambalaža za sredstva za zaštitu bilja“ – rekao je Aleksić.

Foto: pećinci.org

Cilj akcije je širenje ekološke svesti kod poljoprivrednih proizvođača kako ne bi bacali praznu ambalažu u polje, jer, kako je rekao Aleksić, koliko god se poljoprivrednici trudili da isperu ambalažu uvek u njoj ostane neka mala količina tečnosti, koja je potencijalno opasna za biodivezitet, prvenstveno za vodotokove, ribe i ostale mikroorganizme, ali i za ptice, samim tim i za divljač koja se kreće kroz polje i na kraju za čoveka.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.