Pećinci: Investicije bez predaha

PEĆINCI – Zvanični portal opštine Pećinci u celosti prenosi intervju predsednika opštine Pećinci Siniše Đokića objavljen u najnovijem broju Pećinačkih novina.

Meštani svih naselja u opštini Pećinci imaće razloga da godinu 2022. pamte po velikim investicijama. Pri tom, na neke od njih, poput vrtića u Šimanovcima, čekalo se decenijama, a o pojedinim investicijama – kao što je izgradnja kanalizacione i gasifikacione mreže – ne tako davno u nekim mestima nije se ni razmišljalo, ako se zna da mnoga beogradska naselja, pa i elitno Dedinje, još nemaju kanalizacionu mrežu. Ako se ima u vidu da su ovu godinu u čitavom svetu obeležila ekonomska i energetska kriza, inflacija i poskupljenja, masovna otpuštanja radnika, a da se u opštini Pećinci gradilo i investiralo više nego ikad, za početak razgovora sa predsednikom opštine Sinišom Đokićem nameće se pitanje: kako je to bilo moguće?

“Daleko od toga da se kriza koja je zahvatila ceo svet nije osetila u Srbiji, pa samim tim i u opštini Pećinci. Realizacija nekih od investicija nije išla brzinom kojom smo se nadali. Ali, zahvaljujući mudroj i odgovornoj državničkoj politici predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije očuvana je ekonomska stabilnost države, što nam je i ovde u opštini Pećinci omogućilo da nastavimo sa velikim infrastrukturnim projektima, jer se svi veliki projekti realizuju najviše zahvaljujući sredstvima koja dobijamo od države. Često je u pitanju sufinansiranje, gde i Opština ulaže deo sredstava, ali i tada većinska sredstva dolaze od viših nivoa vlasti, što ne bi bilo moguće bez ekonomske i političke stabilnosti države Srbije.”

Za Šimanovčane je verovatno najvažnija investicija vrtić, za Dečane put do Preke kaldrme, za Popinčane izgradnja kanalizacione mreže itd. Šta vi mislite, koja je investicija bila najznačajnija u opštini, i zašto?

“Ako posmatramo celu opštinu, onda je najznačajnija investicija gasifikacija opštine u koju je uloženo 6,1 miliona evra, jer će omogućiti svim građanima i svim privrednicima pristup gasu kao energentu i sa tog aspekta značajna je za sve koji ovde žive i rade.”

Koje biste još investicije istakli kao naročito važne?

“Posebno su važna ulaganja u kanalizacione mreže. Trenutno su u izgradnji kanalizacione mreže u Popincima i Prhovu. Samo za ove dve investicije ministarstva zaštite životne sredine i javnih ulaganja izdvojila su 616 miliona dinara, a Opština Pećinci 12,5 miliona sopstvenih budžetskih sredstava. Ali, ne radi se ovde samo o dva naselja. Opština Pećinci je već pripremila kompletnu tehničku dokumentaciju sa dobijenim građevinskim dozvolama za kanalizacione mreže u naseljima Brestač, Ogar, Deč, Sremski Mihaljevci, Karlovčić i Obrež. Očekujemo da se relativno brzo krene sa izgradnjom kanalizacija u Brestaču, Ogaru i Deču, kao i sa proširenjem kanalizacionog prečistača u Pećincima. Završetkom ovih investicija velika većina teritorije pećinačke opštine bila bi pokrivena kanalizacijom, a krajnji cilj nam je da sva naselja dobiju kanalizacionu mrežu. Kada se uzme u obzir da se sve kanalizacije priključuju na prečistače i da nema ispuštanja kanalizacionog otpada u prirodu i u vodotokove, što je čest slučaj u nekim drugim sredinama, efekat zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva u našoj opštini je maksimalan.”

Da li ste uspeli da održite visok nivo socijalnih davanja?

“Opština Pećinci nije odustala ni od jedne mere podrške porodici, deci, obrazovanju. I dalje isplaćujemo po 40.000 dinara za svako novorođenče, stipendiramo studente, a i studentima i srednjoškolcima regresiramo troškove prevoza. Za treće i četvrto dete u porodici, kao i za jedno dete u porodicama sa blizancima finansiramo besplatan boravak u vrtiću. Takođe, kroz jednokratne novčane isplate pomažemo građanima koji su se našli u situaciji da su im potrebna sredstva za lečenje ili u nekim drugim vanredno teškim okolnostima. Nije uvek lako obezbediti sredstva za ove namene, ali stav opštinskog rukovodstva je da lokalna samouprava treba da bude tu za građane.”

Da li je bilo i onih izdvajanja iz opštinskog budžeta koja na prvi pogled ne utiču na kvalitet svakodnevnog života naših sugrađana, a ipak su veoma važna?

„Ja bih naglasio program energetske sanacije stambenih objekata, koji realizujemo u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Imali smo do sada dva konkursa za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata i jedan za ugradnju solarnih panela. Po konkursima za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata bespovratna sredstva u iznosu od ukupno blizu 10 miliona dinara dobile su 92 porodice sa teritorije naše opštine, a za ugradnju solarnih panela je 15 porodica dobilo bespovratna sredstva u iznosu od šest miliona dinara. Bespovrtana sredstva su obezbedili u jednakom iznosu Opština i Ministarstvo. Ovo je veoma značajan program kojim građanima pomažemo da smanje račune za utrošenu energiju, a ujedno povećanjem energetske efikasnosti pravimo značajne korake u očuvanju životne sredine. Ovo je strateški program koji će biti nastavljen i u narednim godinama.“

Uprkos krizi, u 2022. godini nije došlo do pada zaposlenosti u našoj opštini?

„Naprotiv, nezaposlenost je u opštini Pećinci na istorijskom minimumu. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u ovu godinu smo ušli sa 601 nezaposlenim licem u januaru, a privodimo je kraju sa 527 nezaposlenih u novembru, što je najniža nezaposlenost ikada u našoj opštini.“

Novogodišnja poruka čitaocima Pećinačkih novina?

„Moja poruka je ista za sve građane opštine Pećinci, a to je da će lokalna samouprava na čijem sam čelu nastaviti da se ponaša odgovorno i da svom snagom radi na dobrobit građana, i siguran sam da će, uprkos globalnoj krizi, naša opština nastaviti da se razvija, a da će kvalitet života naših građana nastaviti da se poboljšava i u narednoj godini, i u godinama koje dolaze.“

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: