Pećinci: Bajke na violini za najmlađe

PEĆINCI – Tokom februara i početkom marta učenici nižih razreda u svih 15 naselja u opštini Pećinci, bili su u prilici da se na časovima muzičke kulture upoznaju sa muzičkim instrumentom – violinom i da na taj načn budu deo projekta Kulturnog centra Pećinci “Bajke na violini”.

Kako nam je rekao direktor KC Jovan Devrnja, projekat je sproveden u saradnji sa Jelenom Dimić Đukić iz Prhova, diplomiranim muzičkim pedagogom, koja je završila smer violinu na gudačkom odseku Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

„Pored pohađanja Muzičko-instrumentalne sekcije u okviru naše ustanove, čiji su polaznici vanredni učenici Muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice, deca sa teritorije naše opštine imaju mogućnost da i u izdvojenom odeljenju rumske Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“, koja funkcioniše u prostorijama naše ustanove, pohađaju časove solfeđa, klavira, harmonike, tambure i gitare. Ovim projektom utvrdili smo da su mališani zainteresovani i za violinu o čemu smo obavestili naše saradnike iz muzičke škole“ – rekao je Devrnja.

Muzički pedagog Jelena Dimić Đukić rekla nam je da je sam projekat naišao na lep odziv učenika, ali i njihovih učitelja.

„Deca su imala priliku da se na časovima muzičke kulture upoznaju sa delovima violine, načinom izvođenja muzike, notnim zapisima, stvaranjem muzike, pre svega pevajući dečje pesmice i svirajući udaračke instrumente uz pratnju violine. Takođe, učestvovali su u kvizu koji je podrazumevao prepoznavanje muzike iz poznatih Diznijevih crtanih filmova. Na kraju svakog časa učenici su mogli da se i sami okušaju kao „svirači“. S tim u vezi, deca su tokom celog predavanja aktivno učestvovala i pokazala veliko interesovanje za ovaj gudački instrument. Učiteljice svih škola bile su predusretljive i otvorene za saradnju” – kazala je Jelena.

U okviru projekta „Bajke na violini“ sprovedeno je i istraživanje kojim je utvrđeno da je oko petnaestoro učenika nižih razreda zainteresovano za pohađanje muzičke škole i učenje sviranja violine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: