Pečen kesten iz rerne – korak po korak: Najzdravija jesenja grickalica puna vitamina, minerala, proteina, vlakana

Jesen nam vraća božanstvene mirise, poput pečene paprike, bundeve na sve načine i nezaobilaznog pečenog kestenja, koje i sami možete kod kuće napraviti tako da se ne razlikuju od onih koje kupujemo u fišecima na ulici.

Kesten je jedan od omiljenih orašastih plodova, jedinstven među njima, a pored izuzetnog ukusa ima i mnogo zdravstvenih prednosti.

U 100 grama kestena možete naći svega 131 kalorija, a ovaj plod obiluje vitaminima C, E, A, kao i mnoštvom vitamina B grupe. Od minerala sadrži najviše kalcijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, bakra i mangana, zatim ima i odličnu proporciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sve esencijalne aminokiseline!

žTu su i proteini, zdrave masti, vlakna

Pečen kesten kod kuće

Da biste dobili mirišljav i ukusan pečen kesten poput onog koji kupujemo kod uličnih prodavaca, nije vam potrebna posebna tepsija s rupicama, već možete da koristite bilo koju.

Korak po korak uputstvo za pečenje kestenja

  • Operite dobro kestenje i osušite ga papirnim ubrusima.
  • Zarežite na sredini svaki kesten, pa ih poređajte u široj šerpi.
  • Sipajte malo vode i dodajte prstohvat soli, pa kuvajte na vreloj ringli.
  • Kad voda provri, sklonite, prebacite kestenje u tepsiju i ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni.
  • Pecite oko 15 minuta, pa prebacite u plastičnu posudu i dobro je zatvorite da bi kora omekšala i da se kasnije lakše oljušti.

 

Uživajte!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.