Jesen nam vraća božanstvene mirise, poput pečene paprike, bundeve na sve načine i nezaobilaznog pečenog kestenja, koje i sami možete kod kuće napraviti tako da se ne razlikuju od onih koje kupujemo u fišecima na ulici.
Kesten je jedan od omiljenih orašastih plodova, jedinstven među njima, a pored izuzetnog ukusa ima i mnogo zdravstvenih prednosti.
U 100 grama kestena možete naći svega 131 kalorija, a ovaj plod obiluje vitaminima C, E, A, kao i mnoštvom vitamina B grupe. Od minerala sadrži najviše kalcijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, bakra i mangana, zatim ima i odličnu proporciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sve esencijalne aminokiseline!
žTu su i proteini, zdrave masti, vlakna…
Pečen kesten kod kuće
Da biste dobili mirišljav i ukusan pečen kesten poput onog koji kupujemo kod uličnih prodavaca, nije vam potrebna posebna tepsija s rupicama, već možete da koristite bilo koju.
Korak po korak uputstvo za pečenje kestenja
- Operite dobro kestenje i osušite ga papirnim ubrusima.
- Zarežite na sredini svaki kesten, pa ih poređajte u široj šerpi.
- Sipajte malo vode i dodajte prstohvat soli, pa kuvajte na vreloj ringli.
- Kad voda provri, sklonite, prebacite kestenje u tepsiju i ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni.
- Pecite oko 15 minuta, pa prebacite u plastičnu posudu i dobro je zatvorite da bi kora omekšala i da se kasnije lakše oljušti.
Uživajte!