Pažnja: Hibernacija je mnogo više od zimskog sna!

Ovaj tekst je samo vid upozorenja, ukoliko ugledate neke od životinjica u vašem dvorištu, najčešće su to ježevi, znajte da oni zapravo nisu „mrtvi“, već spavaju svoj zimski san.

Hibernacija ježeva počela je još u novembru i trajaće sve do marta. Ova malena životinja vas može zavarati, da pomislite da nije živa, jer je u svom dubokom snu i samim tim njeni otkucaji srca i funkcije u telu usporavanju kako bi sačuvali energiju.

Kada smo bili mali, naučili smo da medvedi spavaju zimski san. Međutim, oni nisu jedine životinje koje prolaze kroz proces hibernacije. Sisari poput hrčaka, ježeva, slepih miševa, veverica i puhova hiberniraju, pored njih, tu su i mnogi insekti, vodozemci i gmizavci.

Hibernacija nije samo običan san, to je strategija zimskog preživljavanja koja služi da pomogne životinji da preživi nepovoljne vremenske uslove, kada je hrane malo.

Nekada od iscrpljujuće potrage za ušuškanim mestom, ježevi zaspu na i ne tako pogodnim mestima, poput ulice koja je prometna. Zato obratite pažnju ako ih ugledate u vašoj blizini, ukoliko ste u mogućnosti, prenesite ih na toplo mesto na kojem će biti bezbedni do kraja hibernacije.

Ježevi su ugrožena vrsta životinja koja je potpuno bezbedna, a takođe su i vrlo važni za naš ekosastav.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.