logo transparend vojvodina uzivo

,

Pazite se! Nova vrsta prevare kod kupovine polovnjaka

BEOGRAD – Prevaranti su takođe mnogo ubedljiviji i agresivniji, a pritom nude „odličan“ auto iz Švajcarske po ceni na koju je teško ostati ravnodušan

Sajt Polovni automobili upozorava na najnoviju prevaru koja se izvodi po starom receptu, ali ide se na mnogo više novca i drugačiji je način ubeđivanja i sticanja poverenja.

Prevaranti su takođe mnogo ubedljiviji i agresivniji, a pritom nude „odličan“ auto iz Švajcarske po ceni na koju je teško ostati ravnodušan.

Ukratko – nađete fantastičan oglas, pozovete i saznate da je auto u stvari u inostranstvu (Švajcarska, Nemačka), ali da prodavac može bukvalno već „večeras“ da krene po auto ako mu uplatite kaparu. Kapara je uglavnom oko 500 evra.

Da bi dokazao da nije prevarant, on vam šalje slike svoje lične karte, i sa prednje i sa zadnje strane. Svi njegovi podaci su tu – slika, datum rođenja, mesto rođenja, opština prebivališta, matični broj…

Međutim, to je lična karta iz Bosne i Hercegovine, što znači da vam neko kao dokaz o svom identitetu šalje sliku lične karte iz druge države – a ta lična karta može da bude falsifikat, da je ukradena ili da pripada nekome ko je već toliko ušao u kriminal da mu zloupotreba sopstvene lične karte neće mnogo uticati na život.

Uplatite mu kaparu od 500 evra, on obriše oglas i više se ne javlja na broj telefona koji je ostavio u oglasu.

Kako prevarant podiže novac koji ste mu poslali?

Prodavac navodi kupce da kaparu uplate preko POST KEŠ usluge (međunarodni prenos novca), nakon čega prevarant novac podiže u pošti u Bosni i Hercegovini.

Da li su prevaranti svi koji traže kaparu?

Ne, nisu – postoje mnogi prodavci koji se godinama pošteno bave tim poslom i nikada nisu nikoga prevarili. Ali pošto prevaranti definitivno postoje, svaki kupac bi trebalo unapred da se detaljno informiše od koga kupuje auto.

Ako već nekome dajete 500 evra, gledajte da se lično sretnete sa tom osobom, da napravite ugovor, da budete 100% sigurni u identitet te osobe, itd.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.