Patrijarh Porfirije otvorio izložbu “Svetost umetnosti”

BEOGRAD – Patrijarh srpski Porfirije otvorio je večeras u Galeriji RTS izložbu “Svetost umetnosti”, povodom 30 godina od osnivanja Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju.

Otvarajući izložbu, pred brojnim zvanicama i poseticima u ispunjenoj Galeriji, patrijarh Porfirije je podsetio da je škola nastala 1993. uz blagoslov Sinoda SPC, “ali pre svega zalagenjem episkopa budimskog Danila Krstića (1927-2002)”.

Patrijarh je ocenio da Akademija čuva tradiciju crkvene umetnosti u srpskom narodu, koja “jeste kvintesencija umetnosti”, zato što ne predstavlja samo pokušaj da se preobrazi realnost u kojoj živimo, nego se bavi smislom večnog postojanja.

Prema njegovim rečima, mnogi koji su završili Akademiju danas predstavljaju savremenu crkvenu umetnost u njenom najboljem svetlu, a postojanje ovakve škole doprinosi afirmaciji istinske ljudske slobode.

Patrijerh Porifirije je ocenio da čuvajući kanon umetnici mogu da izraze svoj lični, neponovljivi pečat, jer “sloboda nije da činim ono što hoću, nije anarhija”, nego treba ostati u okvirima istine, a istina uvek ima pravila.

Direktor Akademje SPC, protojer stavrofor Željko Đurić je podsetio je da je ta ustanova osnovana sa ciljem obrazovanja budućih generacija koje bi živopisale i obnavljale hramove i ikonostase.

Đurić je sa ponosom istakao da diplomci Akademije danas rade u Narodnom muzeju Srbije, Matici srpskoj i drugim značajnim ustanovama.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: