Patrijarh Porfirije 14. i 15. oktobra u Podgorici

CETINJE – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije boraviće u Podgorici, 14. i 15. oktobra, gde će mu doček biti priređen u Sabornom hramu hristovog Vaskrsenja, koji obeležava 10 godina od osveštanja.

Tim povodom ispred Hrama su u toku radovi na uređenju platoa, koji je od polaganja kamena temeljca, postao duhovni centar savremene Crne Gore i najveća i najznačajnija zadužbina svetopočivšeg mitropolita Amfilohija, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sutradan, patrijarh Porfirije sa više desetina arhijereja služiće u podgoričkom Sabornom hramu Svetu patrijarašku liturgiju, dok će svečana akademija povodom 10. godišnjice jubileja biti održana istog dana na platou Sabornog hrama sa početkom u 20 časova.

Iz Mitropolije podećaju da je osveštanje Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja bio istorijski događaj na vaseljenskom nivou. Osveštanju su prisustvovala sedmorica prvojeraraha pomesnih pravoslavnih crkava na čelu sa patrijarsima: vaseljenskim Vartolomejem, ruskim Kirilom i srpskim Irinejem.

Pored trojice patrijaraha Saborni hram su osveštali još arhiepiskopi: kiparski Hrizostom, atinski Jeronim i albanski Anastasije i Mitropolit varšavski i sve Poljske Sava.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.