logo transparend vojvodina uzivo

Pastor i Vučević obišli radove na MKC „Petefi Šandor“ i Studentski dom Evropa

Novi Sad – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišli su danas radove na adaptaciji i renoviranju Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“ u Novom Sadu, kao i Studentski dom „Evropa“ – Európa Kollégium.

Mađarski kulturni centar „Petefi Šandor“ više od pola veka predstavlja centar kulturnog života vojvođanskih Mađara u Novom Sadu, kao i svih Novosađana, a y radove na kompletnom renoviranju ovog objekta, Grad Novi Sad uložio je 110 miliona dinara. Pastor i Vučević zajednički su ocenili da je za očuvanje mađarskog nacionalnog identiteta od velikog značaja to što je Kulturni centar, odlukom Skupštine Grada Novog Sada, postao deo mreže gradskih ustanova kulture.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor zahvalio se gradonačelniku Vučeviću na naporu koji je uložen kako bi Novi Sad bio bolje i lepše mesto za život, u kome i mađarska zajednica može da očuva svoj identitet i u skladu sa svojim mogućnostima doprinese ukupnom napretku grada i čitavog društva.

Foto: Skupština Vojvodine

„Mađarski kulturni centar „Petefi Šandor“ je odlukom Skupštine grada Novog Sada pretvoren u ustanovu kulture Novog Sada. U toku su veliki investicioni radovi koji bi trebali da obezbede uslove za sledećih nekoliko decenija za normalan i moderan rad ove ustanove. Istovremeno sa obnavljanjem, tu je i drugačiji status koji omogućava sigurno funkcionisanje uz budžetsku podršku“, rekao je predsednik Pastor.

On je dodao da postoji nekoliko značajnih strateških projekata, među kojima je i upravo završeno obnavljanje crkve Svete Elizabete koje je podrazumevalo spoljašnju i unutrašnju rekonstrukciju, postavljanje osvetljenja i crkvenog sata.

„Posebno me raduje vest koju sam dobio danas, da su stvorene sve tehničke i administravne pretpostavke za započinjanje radova na podizanju spomenika svim nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944. i 1945. godine. Ovaj projekat je veoma značajan, ne finansijski nego vrednosno i civilizacijski. Iz tog razloga smo se trudili da imamo dovoljno strpljenja i sačekali momenat da se taj projekat okonča do jeseni ove godine. Tehnička dokumentacija je obezbeđena kao i potrebne dozvole, za prvu fazu su obezbeđena sredstva, a nadam se da ćemo u toku radova obezbediti sredstva i za drugu fazu, kako bismo okončali ovu investiciju“, rekao je predsednik Pastor.

Foto: Skupština Vojvodine

Gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević rekao je kako voli Novi Sad između ostalog i zato što je dovoljno veliki da primi sve, a opet na lep način mali, da se svi poznajemo.

„Raznolikost nas spaja, poštovanje drugog i drugačijeg je stvar civilizacijskih vrednosti, ali i kućnog vaspitanja. Ištvan Pastor je odgovoran političar i državljanin Srbije i zahvalan sam mu što je prisustvovao obeležavanju istorijskih događaja koji nisu laki za mađarski narod. Vojvođanski Mađari su garant dobrih odnosa Srbije i Mađarske koja je najjači zastupnik Srbije u Briselu. Mađarska nam je dala i skladište za prirodni gas, a nema veće pomoći u ovakvim okolnostima, ona direktno doprinosi našoj nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti. Savez vojvođanskih Mađara nas deset godina podržava na nivou Grada, oni su glasali za podizanje spomenika Kralju Petru Prvom, pa zašto je problem da mi priznamo da je bilo nevinih žrtva 1944. i 1945. godine, ne ulazeći u pojedinačna imena. Da je bila i samo jedna nevina žrtva, zaslužuje obeležje i smatram da je to pravi patriotizam. Meni, kao unuku poginulog partizana, ne znam ko može da drži moralno predavanje”, istakao je gradonačelnik Vučević.

Nakon obilaska radova, predsednik Pastor i gradonačelnik Vučević obišli su i Studentski dom „Evropa“ – Európa Kollégium, koju su osnovali AP Vojvodina, zajedno sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine i Fondacijom „Evropa“, a koji već sedam godina studenti aktivno koriste. Kako je istakla direktorica ove ustanove Ildiko Šnejder Šara, pored osnovnog doprinosa podizanju studentskog standarda i opšteg nivoa obrazovanosti pripadnika mađarske nacionalne zajednice u APV, ova ustanova doprinosi i jačanju kulturnih veza, međunacionalnog razumevanja, dijaloga i tolerancije između Srba i Mađara.

Objekat ima suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje iznad koga se postavlja kula u dva nivoa. Studentski dom raspolaže sa 190 dvokrevetnih studentskih soba, 5 jednokrevetnih apartmana i 1 sobom za lice sa posebnim potrebama. Studentski dom ima i svečanu salu, dve prostorije za učenje, muzičku sobu, atelje, multimedijalnu salu, teretanu kao i dvorišni sportski teren.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.