Pašalić: Žene koje trpe nasilje treba to da prijave

BEOGRAD – Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pozvao sve žene u Srbiji koje trpe psihičko ili fizičko nasilje da se ohrabre da to prijave nadležnim organima i instituciji na čijem je čelu i ukazao je na neophodnost ekonomskog jačanja žena žrtava nasilja.

“Neophodno je preduzeti mere da se ekonomski ojačaju žene žrtve nasilja da bi mogle da budu u prilici da, nakon proživljenih trauma, napuste nasilnika i da vode samostalan život. Pre 18 godina sam kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu počeo da se bavim zaštitom žrtava porodičnog nasilja, koje se, kako je praksa pokazala, u situaciji kada ne mogu da se ekonomski odvoje od nasilnika, vraćaju u začarani krug nasilja”, naveo je Pašalić u saopštenju.

On je podsetio da je na predlog Institucije Zaštitnika građana žrtvama porodičnog nasilja omogućen hitan besplatan pregled kod lekara sudske medicine kako bi se “fiksirali” dokazi i kako bi se taj lekarski izveštaj kasnije koristio u sudskom postupku čime bi se omogućilo da počinilac nasilja bude adekvatno kažnjen.

“Moramo raditi na podizanju svesti građana Srbije o nultoj toleranciji na svaku vrstu nasilja. Najteža posledica porodičnog nasilja jeste otvaranje novog kruga nasilja jer osoba koja živi sa nasiljem postaje ili budući nasilnik ili buduća žrtva”, dodao je Pašalić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: