Bačka Palanka: Park obogaćen drvećem, a dvorište začinskim biljem

BAČKA PALANKA – Proleće je vreme za sadnju i ozelenjavanje dvorišta i parkova. Radnici JKP „Komunalprojekt“ su u utorak (19.04.) sadili mladice u parku u ispred OŠ „Heroj Pinki“, a u ovu radnu akciju uključila su se i deca škole.

Radnici JKP „Komunaprojekta“ su prihvatili pomoć mališana i zajedno su sadili i oplemenili park. Na svako povećanje broja krošnji od 10% u gradovima, prizemni ozon se smanjuje za 3-7%. Takođe je dokazano da drveće uklanja ugljen-dioksid iz vazduha tako što ga apsorbuje i skladišti kao celulozu u svojim stablima, granama i lišću.

Sadnja drveća ostaje jedan od najisplatljivijih načina uklanjanja ugljen-dioksida iz atmosfere. Jedno zrelo drvo može apsorbovati 21.6 kg ugljen-dioksida godišnje i otpustiti dovoljno kiseonika za dva čoveka.

Nakon akcije sadnje u parku, deo zaposlenih iz OŠ „Heroj Pinki“, ispred ekološke sekcije i u okviru produženog boravka, oplemenili su dvorište škole tradicionalnom uskršnjom sadnjom začinskog bilja. Posadili su nanu, matičnjak, vlašac i mirođuju, pa će zajedno sa decom negovati biljke i radovati se mirisima koji će kasnije kružiti dvorištem.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: