logo transparend vojvodina uzivo

Pariz predao Londonu krunu najveće evropske berze

Politička previranja u Francuskoj dovela su do gubitka statusa najvećeg tržišta kapitala u Evropi, koji je Pariz preuzeo od Londona pre skoro dve godine prema pisanju Bloomberg Adria.

Neočekivana najava vanrednih izbora predsednika Emmanuela Macrona dovela je do gubitka oko 258 milijardi dolara tržišne kapitalizacije francuskih firmi prošle nedelje. Akcije banaka Societe Generale SA, BNP Paribas SA i Credit Agricole SA, koji su veliki kupci državnih obveznica, pale su za više od po 10 odsto.

Akcije u zemlji imaju trenutnu ukupnu vrednost od 3,13 biliona dolara, što je malo manje od Ujedinjenog Kraljevstva gde je tržišna kapitalizacija 3,18 biliona dolara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. CAC 40 Indeks je poništio sve dobitke za 2024. što je oštar preokret od rekordno visokog nivoa od pre mesec dana.

„Nalazimo se u periodu u kome nema izvesnosti već tri-četiri nedelje i berza bi nažalost mogla da postane još nestabilnija“, rekao je Alberto Tocchio, portfolio menadžer Kairos Partnersa.

Istovremeno, skup faktora, uključujući poboljšanje globalnog rasta i povećan broj integracija uticalo je na ponovnu popularnost akcija Ujedinjenog Kraljevstva među investitorima. Iako se država sprema za generalne izbore, smatra se da je ishod lakše predvideti jer opoziciona Laburistička partija vodi u anketama sa velikom razlikom.

„Sviđaju nam se akcije u UK zbog valuacija ali i zbog toga što služe kao diverzifikator portfolia zbog atraktivne sektorske strukture“, izjavio je Ulrich Urbahn iz Berenberg banke. „Povrh toga, deluje da je politička nesigurnost veća u drugim zemljama, bar za sad“.

FTSE 100 Indeks je dostigao rekordno visok nivo ove godine, podstaknut akcijama zavisnim od izvoza kao što su Shell Plc i Unilever Plc. Daleko je nadmašio Euro Stoxx 50 indeks u poslednja tri meseca, dok je proizvođač mlaznih motora Rolls Royce Holdings Plc jedan od najvećih dobitnika.

Na svetskom nivou, Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno ima šesto tržište po veličini.

U Francuskoj, tržišni stratezi nisu ubeđeni da je došlo vreme da se vrate akcijama zbog neizvesnosti vezanih za javne finansije i politiku. Pored banaka, kompanije Vinci SA i Eiffage SA zabrinute su da bi autoputevi mogli ponovo biti nacionalizovani ukoliko Macronova partija izgubi moć.

Sa ovim se vremenski poklopio i pad vrednosti akcija velikih luksuznih francuskih brendova koji trpe zbog sporog privrednog oporavka Kine.

Kako je straterg Barclays Plca Emmanuel Cau izjavio u beleškama 12. juna, visoka volatilnost i projektovana volatilnost su razlog da za sada ne kupujemo akcije koje su pale. Izbori u dva kruga održaće se 30. juna i 7. jula.

Međutim, francuski CAC 40 odskočio je za 0,5 odsto u ponedeljak, nadmašivši rast Stoxx Europe 600 Indeksa od 0,3 odsto.

Investitori vide razlog da budu obazrivi i po pitanju Ujedinjenog Kraljevstva. Izbori koje će se odigrati 4. jula će vrlo verovatno označiti najveći politički potres od Bregzita, dok će nova vlada imati ograničen fiskalni prostor i pretrpeti pritisak od kupaca obveznica „osvetnika“ (učesnici na tržištu obveznica koji kroz stvarnu ili zaprećenu prodaju državnog duga protestvuju protiv fiskalne i monetarne politike, prim.prev).

Berza Ujedinjenog Kraljevstva je takođe godinama kaska za parnjacima iz SAD, dok aktivisti podstiču kompanije da se kotiraju u Njujorku.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.