Parage: Oslikan mural sa Patrijarhom Pavlom i Belim anđelom

PARAGE – U Paragama, u centru sela, preko puta osnovne škole i hrama SPC, ovih dana završen je mural na kom je prikazan Patrijarh Pavle, Beli anđeo i hmelj, kao jedan od ranijih simbola Paraga.

Kako kažu iz Saveta mesne zajedice Parage, na sednici održanoj 19.11.2021. godine, razmatrani su predlozi o daljim ulaganjima u selu, a kako je do tada centar sela već obukao „novo ruho“ renoviranjem škole, obnovom fasade i stolarije na zgradi ambulante i mesne zajednice, renoviranjem crkve Rođenja Presvete Bogorodice, renoviranjem Doma kulture, ugradnjom novog autobuskog stajališta, izgradnjom fontane i mobilijara oko nje, doneta je odluka da se oslika mural.

Na predlog Saveta MZ, vlasnik kuće u kojoj se nalazi maloprodajni objekat, i koja je do tada bila ruinirana, Momir Radojčić, o svom trošku pripremio je veliku površinu zida kuće i omogućio oslikavanje murala.

Mural se nalazi u centru sela, preko puta osnovne škole i hrama SPC, na glavnoj saobraćajnici koja spaja Zapadnobački i Južnobački okrug. Mural su oslikali Aleksandar i Stanko Pilipović.

Foto: BAP vesti

Beli anđeo je deo freske Mironosnice na Hristovom grobu iz manastira Mileševa. Simbolika je višestruka, sam anđeo ima značenje zaštite, mira, ljubavi i dobrote, a Freska Belog anđela se ubraja u najlepše radove srednjevekovnog slikarstva, ne samo u Srbiji nego i van naših granica.
Kao simbol je svetski prepoznatljiva (bila je deo javnog satelitskog video-signala između Evrope i Severne Amerike), a u srpskom narodu se doživljava kao vera u nadu i spasenje. Manastir Mileševa je mesto gde je počivao prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava dok mu Turci nisu spalili mošti na Vračaru.

Foto: BAP vesti

 

Patrijarh Pavle „Svetac koji hoda“ ali svetački oreol još nije dobio. Velikodostojnik koji nas je učio o skromnosti, mudrosti, istinoljublju i toleranciji.

Hmelj u Paragama je šezdesetih godina prošlog veka postojala velika hmeljara koja je zapošljavala skoro celokupno stanovništvo Paraga i kroz ovaj simbol želja je da se sačuva deo lokalne prošlosti.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: