Paradajz nije za frižider: Otkrijte pravilan način čuvanja

Mnogo nas ima naviku da, kada se vratimo iz kupovine, automatski stavljamo paradajz u frižider. Međutim, postoje razlozi zašto to nije preporučljivo.

Prvo i najvažnije, kada držite paradajz u frižideru, niske temperature mogu oštetiti njegove ćelijske membrane, rezultirajući kašastom i neprijatnom teksturom voća. Takođe, paradajz može upiti mirise iz frižidera, što negativno utiče na njegovu kvalitetu i ukus. Umesto da ga stavljate u frižider, paradajz bi trebalo ostaviti na sobnoj temperaturi, bez obzira na njegov stepen zrelosti.

Kada je reč o već isečenom paradajzu, preporučuje se da ga umotate i čuvate u frižideru, kako navodi portal marthastewart.com. Ipak, paradajz će imati najbolji ukus ako ga izvadite iz frižidera barem 30 minuta pre jela, kako bi se vratio na sobnu temperaturu. Važno je da ne ostavljate isečeni paradajz predugo na sobnoj temperaturi, jer može doći do sušenja. Ako ne preostane mnogo od polovine paradajza koji je već isečen, najbolje je da ga iskoristite ili stavite u zamrzivač.

Kada čuvate nezrele paradajze, preporučuje se da ih okrenete naopako na sobnoj temperaturi kako bi potpuno sazreli. Na ovaj način će ostati sočni i punog ukusa, a takođe ćete izbeći da im ljuska postane smežurana.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.