logo transparend vojvodina uzivo

Paničke i ove godine u Staroj Pazovi

STARA PAZOVA – Za Cvetnu nedelju kod Slovaka  u Staroj Pazovi zadržan je jedinstveni običaj – tzv. Paničke, u prevodu Gospođice.

Deca u narodnoj nošnji posećuju svoju familiju, pri čemu pevaju pesmicu o ovom danu igrajući kolo za šta ih domaćini nagrade.  Po običaju u spremljene i ukrašene košare, daju im jaja, slatkiše i novac, jer se raduju njihovom dolasku,  predstavljaju simbol mladosti, prosperiteta, novog života.

Ove godine, zbog kiše i hladnog vremena bilo je malo dece koja su se spremila za Cvetnu nedelju, ali nekoliko njih je došlo i u Slovačku evageličku crkvu. Sveštenik Igor Feldi ih je pri kraju Bogosluženja blagosiljao pred oltarom nakon što im je ispričao o hrišćanskom značaju ovog dana, jer to je dan kada su Jevreji dočekivali Isusu Hrista u Jerusalimu i radujući mu se ispred njega bacali cveće i zelene grane.

Foto: RTV Stara Pazova

Nakon toga deca su sa sveštenikom izašla iz hrama, ispred kog su se uhvatili u kolo i pred mnogobrojnim vernicima otpevali svoju pesmicu te na ovaj način nagovestili dolazak najvećeg hrišćanskog praznika – Uskrsa.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.