Pančevo sutra slavi Dan Grada, a ovo su dobitnici nagrada!

PANČEVO – Grad Pančevo sutra proslavlja svoj dan. Na svečanoj sednici, tradicionalno, biće dodeljene i Novembarske nagrade.

Dobitnici ovogodišnje Novembarske nagrade su pukovnik Stevan Čigoja načelnik Područne policijske uprave u Pančevu, doktor Slobodan Ovuka, protojerej-stavrofor i prota pančevački Radoslav Radmanović, FK Železničar, Kulturni centar, Boro Majkić i bend Buč Kesidi.

Osmog novembra 1918. godine Srpska vojska oslobodila je Pančevo. Bio je to početak oslobađanja Banata i njegovog prisajedinjenja Kraljevini Srbiji. Jedinicom koja je oslobodila grad komandovao je kapetan Petar Aračić, kasnije general. Dan oslobođenja danas se obeležava kao Dan grada Pančeva.

„Junaci sada ste prešli u našu, lepu srpsku Vojvodinu. Svaki od vas ima da se ponaša junački ispravno i nijednom građaninu, bez razlike vere i narodnosti, ne sme dlaka na glavi da fali. Napred!“ – Ovim rečima se kapetan Petar Aračić, na Mitrovdan, obratio vojnicima, dok je pristaništu prilazila lađa „Haću“. Malo zatim, prvi srpski vojnici zakoračili su na pančevačko tlo.

Kao prvi srpski komandant Pančeva, Aračić izdaje naredbu za održavanje reda, predaju oružja, a upravu grada predaje u ruke Narodnog veća. Odmah su upućena odeljenja da zauzmu poštu i telegraf, žandarmerijsku kasarnu i dovedu predstavnika mađarske vlasti, koji su „imali poslužiti kao taoci ako bi se ma šta desilo srpskim trupama”, te da se razoruža mađarska garda.

Aračić primećuje da su sva naređenja sa voljom i energijom izvršena. Uto je prebačen i ostatak vojske, koja sa njim na čelu učestvuje „u divnoj istorijskoj službi Božjoj u crkvi”, kojoj je prisustvovalo staro i mlado, došlo da pozdravi oslobodioce. Petar Aračić je proglašen i počasnim građaninom Pančeva.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.