Pančevo: Programi povodom obeležavanja Dana slovenačke državnosti

PANČEVO – Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ tokom juna imalo je bogat program aktivnosti koji su bili posvećeni obeležavanju Dana državnosti Republike Slovenije.

Ove aktivnosti predstavljaju uvod u glavni događaj koji će biti organizovan na jesen, a to je proslava desetogodišnjice postojanja i uspešnog rada.

Proslava je predviđena za jesen i biće organizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije, pančevačkim Kulturnim centrom, Narodnim muzejom, Gradskom bibliotekom, kulturnim institucijama i nekoliko pančevačkih škola.

 

Pančevo, jun 2022 – Slovenački konzul u obilasku stalne postavke muzeja u pratnji direktora Miroslava Birclina, Izvor: “Logarska dolina”

 

Promocija knjige Zorana Predina

Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ tokom juna učestvovalo je u nekoliko kulturnih manifestacija kao i programa koji su na prigodan način obeležili Dan slovenačke državnosti. Početkom juna u foajeu pančevačkog Kulturnog centra svoju novu knjigu „Mongolske mrlje“ promovisao je poznati slovenački umetnik, kantautor i pisac Zoran Predin. Nakon promocije Predin je imao srdačan susret sa članovima Udruženja koji nisu krili zadovoljstvo što su imali priliku da upoznaju ovog velikana slovenačke kulture. Zoran Predin je izrazio želju da kada sledeći put dođe u Pančevo obavezno dođe do prostorija Udruženja kako bi se bolje upoznao sa članstvom i aktivnostima koje ono ima.

 

 

Završetak tečaja slovenačkog jezika

I pored komplikovane situacije izazvane epidemijom Korona virusa usled koje nije bilo moguće održavati časove uživo, članovi Udruženja „Logarska dolina“ su kao alternativu tokom cele godine putem Zoom aplikacije pohađali tečaj slovenačkog jezika sa elementima kulture koji je uspešno vodila predavač dr Milena Spremo. Polaznici tečaja su bili zadovoljni kvalitetom predavanja, a pored predavača veliku zahvalnost su izrazili i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije koje je omogućilo da se tečaj organizuje. Tečaj je pohađalo dvadesetak polaznika među kojima su bili i učenici, a takođe i članovi podružnica iz Kovina i Velike Grede. Ukoliko epidemiološke prilike budu povoljne početak novog tečaja bio bi organizovan početkom septembra.

Poseta slovenačkog konzula Pančevu

Pančevačko Udruženje Slovenaca 22. juna posetio je generalni konzul Republike Slovenije u Beogradu Primož Križaj. Sastanak sa članovima održan je u svečanoj sali Narodnog muzeja. Tom prigodom je organizovan i kraći program koji je bio posvećen Danu državnosti Republike Slovenije. Osmoro članova Udruženja je tom prilikom na svečanoj ceremoniji primilo dokumenta vezana za prijem u slovenačko državljanstvo.

 

 

Nakon završetka programa Križaj je u pratnji direktora muzeja Miroslava Birclina obišao galerijske prostore i stalnu postavku muzeja. Križaj je bio veoma zadovoljan i fasciniran onim što je video u muzeju i tom prilikom je izrazio želju da na jesen ponovo dođe u posetu zajedno sa kolegama iz slovenačke ambasade.

Prijem slovenačke Ambasade povodom Dana državnosti Republike Slovenije

Slovenačka Ambasada je u sredu, 22. juna u Beogradu organizovala svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Slovenije. Delegaciju pančevačkog Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ predvodio je predsednik Josip Veber. Na prijemu su pored visokih državnih zvanica i diplomatskog kora bili i predstavnici slovenačkih udruženja u Srbiji. Tom prilikom je u neformalnom razgovoru dogovorena dalja saradnja udruženja i termin sastanka na kojem će biti reči o narednom popisu stanovništva i izobrima za Nacionalni savet.

 

 

Josip Veber je tokom prijema imao prilku da razgovara sa Ambasadorom Slovenije Damjanom Bergantom i njegovim saradnicima, predstavnicima Vlade Republike Srbije, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, zrenjaninskim biskupom Ladislavom Nemetom, srpskim patrijarhom Porfirijem i predstavnicima diplomatskog kora. U razgovoru sa njima Veber ih je upoznao sa aktivnostima pančevačkog udruženja, inače jednog od najaktivnijih u Srbiji, i tom prilikom pozvao da na jesen dođu u Pančevu kada će Udruženje „Logarska dolina“ organizovati kulturni program povodom desetogodišnjice postojanja i uspešnog rada.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: