Pančevo: Održana manifestacija „Dani slovenačke kulture“

PANČEVO – Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva priredili su 6. i 7. februara Pančevcima dva dana kvalitetnog i zanimljivog kulturnog programa.

Program je bio posvećen „Prešernovom danu“ slovenačkom nacionalnom i kulturnom prazniku kojeg pančevačko Udruženje Slovenaca organizuje još od svog osnivanja.

Program je počeo u ponedeljak, 6. februara uvodnim programom kojim je publika bila upoznata sa značajem kulturnog praznika „Prešernovog dana“, kao i projekcijama igranih filmova.

Na otvaranju manifestacije prisutnima se obratio Josip Veber predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ koji je u svom obraćanju istakao značaj ovakvih programa za Slovence ne samo onih koji žive u Sloveniji već i za sve one Slovence koji žive i rade po celom svetu.

Nakon toga usledile su projekcije dva filma. Prvo je prikazan kratkometražni film „Bura“ reditelja Anton Martina Emeršiča, a zatim i celovečernji film „Orkestar“ reditelja Matevža Lužara.

Drugog dana programa 7. februara pančevačkoj publici predstavio se poznati slovenački pisac i publicista i biograf grupe Laibach Teodor Lorenčič, koji je ovom prilikom promovisao svoju novu zbirku ljubavne poezije „U tišinama ljubavi“ kao i drugo izdanje monografije Laibach-40 godina večnosti.

Pored Lorenčiča gost na promociji bio je i poznati srpski rok kritičar i novinar Petar Janjatović koji je govorio o grupi Laibach kao i o samoj monografiji koja je pored izdanja na srpskom doživela i izdanje na engleskom jeziku. Voditelj programa i moderator bio je Josip Veber koji je i sam veliki fan grupe Laibach i koji još od rane mladosti prati stvaralački opus i koncerte ove kultne slovenačke grupe.

 

 

Na kraju izlaganja učesnika promocije u diskusiju su se uključili i posetioci koji su sa Lorenčičem imali zanimljivu diskusiju vezano za zbirku poezije kao i njegov umetnički opus.

Nakon promocije publici su prikazana dva igrana filma, kratkometražni „Iza ugla“ reditelja Martina Turka i dugometražni „Inventar“ reditelja Darka Sinka čime je zatvoren program ovogodišnjih Dana slovenačke kulture.

Prikazivanje filmova koji su bili prošle godine premijerno prikazani na Filmskom festivalu u Portorožu omogućili su Slovenačka kinoteka, a selekciju filmova uradio je naš poznati reditelj Dragomir Zupanc.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: