logo transparend vojvodina uzivo

„Pakao! Deca su bila krvava, vrištala su“: Dr Milena bila kod kuće kada je čula za nesreću, odmah krenula u bolnicu – bilo je zastrašujuće!

BUGARSKA – U nesreći je povređeno devetoro dece, od kojih dvoje teže, kao i četvoro odraslih.

Kada sam ušao (u bolnicu), zatekao sam pakao. Nije stvar samo u tome što se dogodila autobuska nesreća, već u tome što je reč o deci – okrvavljenoj, uplašenoj, većina njih bez roditelja. Vrištali su… Ovako govori Georgi Minkov zamenik direktora Hitne pomoći i vanredni profesor o teškoj nesreći koja se dogodila na auto-putu Trakija u Bugarskoj.

Povređeno je devetoro dece, od kojih dvoje teže, kao i četvoro odraslih. Lakše povređena deca su nakon zbrinjavanja u Bugarskoj prevezena u Srbiju i smeštena u bolnicu u Tiršovoj.

Deca van životne opasnosti

Troje dece i dvoje odraslih je i dalje na lečenju u bolnici u Bugarskoj, dok je stanje dvoje dece uzrasta 11 i 12 godina smeštene u „Pirogovu“ i dalje je teško, ali oni nisu životno ugroženi, piše Nova.bg.

Stanje pacijenata, koji su primljeni u Univerzitetsku bolnicu u Staroj Zagori, stabilizovano je, oni su orijentisani i svesni. Mališani imaju povrede stomaka i primljeni su na dečju hirurgiju. Odrasli su trebalo da budu premešteni sa odeljenja intenzivne nege tokom današnjeg dana – jedan sa slomljenim ekstremitetom, a drugi sa amputiranom nogom.

Spekuliše se da bi deca trebalo da budu otpuštena do kraja nedelje, a odrasli će verovatno ostati malo duže u bolnici.

Ranije tokom dana bugarski tim se sastao sa jednim delom lekarskog tima koje je u nedelju uveče zbrinuo prvi talas povređenih u udesu u Urgentnom centru bolnice u Staroj Zagori.

„Deca su bila krvava, vrištali su“

Foto: Printskrin/Jutjub

U to vreme dežurala su dva lekara i dve medicinske sestre. Kada je saznala za nesreću, dr Milena Vasileva je od kuće otišla u bolnicu.

– Situacija je bila veoma zastrašujuća. Deca su bila u panici, strašno su bili isprepadani – priseća se načelnik Hitne pomoći Stara Zagora.

Zamenik direktora – doc. Georgi Minkov takođe je otišao u bolnicu dok je tražio pojačanje.

– Kada sam ušao (u bolnicu), zatekao sam pakao. Nije stvar samo u tome što se dogodila autobuska nesreća, već u tome što je reč o deci – okrvavljenoj, uplašenoj, većina njih bez roditelja. Vrištali su… – dodaje Minkov.

Lekari do kuće dolazili da pomognu

Za 10 minuta pozvao je dežurne kolege. Kada je stigao u zdravstveni objekat, shvatio je da je iza njega prava mala vojska u belom.

– Utvrdio sam da ima najmanje 7-8 kolega koji su došli dobrovoljno – a da ih niko nije pozvao, a da im niko nije tražio pomoć – priseća se medicinar.

Počela je dramatična akcija spasavanja preplašenih mališana i odraslih iz Srbije, koji su u Bugarsku došli zbog folklornog nadmetanja.

– Najteže pacijente smo hospitalizovali u prvih 30 minuta. Da ove kolege nisu pokazale tu samosvest, najverovatnije ovaj broj „nulte smrti“ ne bi bio takav – potvrđuje prof. Minkov.

Najverovatnije ne bi bilo ovako bez pomoći terenskih volontera poput dr Antona Elkina. Odvojio je blaže od težih slučajeva, piše Nova.bg.

Foto: Printskrin/Jutjub

– Deca sa najlakšim povredama su slata u bolnice privatnim automobilima, zatim su stigla vatrogasna vozila, kola hitne pomoći… – prisetio se on.

Da podsetimo, u autobusu je bilo 38 dece i 11 odraslih, a nesreće se dogodila kada se autobus prevrnuo.

Među povređenima je najviše dece, koja su, kako je potvrdio, uglavnom članovi folklornog ansambla JU-LIRA iz Batajnice. Deca su se vraćala sa festivala u Nesebaru i sa njima su bili njihovi roditelji.

Uzrok nesreće se još ne zna, ali prema svedočenju jedne putnice, autobus je sleteo s puta u trenutku kada se vozač nagnuo da spusti sedište suvozača, kako bi na njega seo roditelj sa detetom kome je pozlilo.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.