Padaju cene kvadrata: Evo gde su najviše pojeftinili

Na tržištu nekretnina i dalje vlada trend stabilizacije cena. Ovo potvrđuju i zvanični podaci prema kojima su cene kvadrata u septembru mesecu na većini opština ostale nepromenjene, a nekim su čak i blago pale. Beograd i Novi Sad imali su pad blizu 3 odsto, dok su u Nišu cene kvadrata ostale na nuli.

Uprkos pojeftinjenju na tržištu nekretnina, najviše cene kvadrata i dalje znatno više u poređenju sa cenama kvadrata ranijih godina. Prestonica u ovome i dalje prednjači u odnosu na druge gradove u Srbiji, pa i nakon pada cena na centralnim lokacijama nema kvadrata ispod 3.000 evra.

Kvadrat u Beogradu jeftiniji za skoro 3 odsto

Cena kvadrata u Beogradu prošlog meseca pala je za 2,96 odsto i to na opštini Palilula. Ova opština je u jednom trenutku beležila najveći rast cena u odnosu na ostale beogradske opštine. Trenutna cena kvadrata na Paliluli je oko 2.394 evra.

Pad cene kvadrata zabeležen je i u centru. Naime, ovde su stanovi u septembru pojeftinili za 2,23 odsto i dovelo do prosečne cene kvadrata od 3.333 evra. Jedna od najtraženijih lokacija poslednjih godina, opština Mirijevo, u septembru je takođe zabeležila pad kvadrata od 1,64 odsto, i sada je prosečna cena na toj lokaciji 1.863 evra.

Znatno manje pala je cena kvadrata na opštini Vračar, 0,24 odsto, što je formiralo prosečnu cenu kvadrata oko 3.353 evra. To pokazuje da Vračar i dalje spada u jednu od najskupljih lokacija kada su cene nekretnina u pitanju.

Na Novom Beogradu cene u pomenutom periodu cene kvadrata porasle su za 1,76 odsto, i kvadrata ovde danas košta oko 2.714 evra, a na Voždovcu manji je u odnosu na mesec dana ranije za 0,24 odsto, odnosno iznosi 2.495 evra.

U Novom Sadu pad cena kvadrata na svim opštinama

U Novom Sadu cena kvadrata pala je na svim većim opštinama, pokazuju podaci portala za oglašavanje nekretnina. Najveći pad bio je na opštini Grbavica i to 2,73 odsto, gde je sada prosečan kvadrat 2.532 evra.

U centru Novog Sada cene su pale za 1,49 odsto, i dovele do cene kvadrata od 2.642 evra,. U Novom naselju kvadrat je jeftiniji za o,29 odsto i iznosi 2.69 evra, dok je u Podbari jeftiniji za 0,24 odsto i iznosi 2.532 evra.

Niš bez promene, Kragujevac skuplji

Cena kvadrata u Nišu ostala je bez promena na svim većim opštinama. Bulevar Nemanjića zadržao je cenu kvadrata od 1.650 evra, Pantelej 1.500 evra. Na opštini Durlan u septembru je cena kvadrata ostala kao i mesec dana ranije 1.450 evra, a na opštini Plailula 1.500 evra.

Gradska lokacija u Kragujevcu beleži poskupljenje u septembru i to za 1,23 odsto, gde je prosečna cena kvadrata 1.396 evra, dok je istovremeno na gradskoj lokaciji u Pančevu kvadrat pao za 0,73 odsto i sada iznosi oko 1.400 evra.

Prema navodima RGZ, i pored smirivanja aktivnosti, tržište nepokretnosti i dalje drži viši nivo u odnosu na predpandemijske vrednosti. Podaci ove institucije govore da je ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila 3,3 milijarde evra, što je za 7 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, a da je ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvoj polovini 2023. godine iznosio je 60.014 što je za 12 odsto manje nego u drugom kvartalu 2022. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.