logo transparend vojvodina uzivo

,

Ozime strnine u opštini Stara Pazova posejane na 7.600 hektara

STARA PAZOVA – U staropazovačkoj opštini je jesenja setva završena u relativno optimalnom roku.

Ozime strnine, pšenica, ječam u uljana repica  posejane su do polovine novembra na 7.600 hektara, što je za 20 odsto manje nego prole jeseni, na šta je uticala je niska otkupna cena,  navodi se u Informaciji opštinskog Odeljenja za poljoprivredu.  Pšenica zauzima oko 6000 hektara, a uljana repica svega 150 i to u Podunavlju što je malo za ovo područje.

“Uslovi za pripremu i setvu su bili dobri. Relativno na vreme je posejano, faktički do polovine novembra posejano je preko 90 odsto površina tako da su usevi lepo ponikli i površine pod ozimim strninama se lepo zelene“ , rekao je Mihal Hric iz Odeljenja za poljoprivredu.

Preporuka struka je bila da se seje deklarisano seme, jer je kvalitet pšenice bio dosta slabiji u odnosu na prethodne godine, ali se jedan deo proizvođača ipak opredelio da seje svoje seme. Jedan deo proizvođača je smanjio upotrebu đubriva pred setvu a neki su čak sejali i  bez đubrenja, što će se sigurno odraziti na kvalitet.  Na posejanim površinama velike štete prave poljski miševi i ostgali glodari.

“Nezapamćen je napad.  Stručnjaci govore da je došlo do premnožavanja i ovo nismo doživeli poslednjih godina. Neophodno je, ako poljoprivredni proizvođači  nisu do sada trovali miševe i ostale glodare, da što pre izađu u njive i počnu da truju, jer napad je izuzetno veliki.  Ukoliko se ne raguje na vreme, može doći do velikih oštećenja, pa čak i do presejavanja useva”, objasnio je Hric.

Ocenjujući još jesenje radove,  u Izveštaju Odeljenja za poljoprivredu, koji su odbornici lokalnog parlamenta usvojili, stoji takođe,  da su u ovoj godini ostvareni niži prinosi suncokreta i šećerne repe, veći kod soje i kukuruza koji je doneo prosek 8,8 tona po hektaru, ali cena od 16 dinara nije  zadovoljavajuća.  Poslednjih nedelja na berzi se cena  postepeno  povećava, tako da postoji nada, da bi oni koji nisu još prodali kukuruz mogli do proleća da ostvare profit.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.