Ozbiljan narod ne sme da dozvoli da kultura bude deo tržista

SRBIJA – Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić naglasio je danas da će njegov tim učiniti sve da poveća ulaganja u kulturu, da se iz nje izbaci koncept tržišne ekonomije, kao i da sve kulturne sadržaje u Beogradu značajno približi Beograđanima.

“Ozbiljan narod i država, a samim tim i ozbiljna lokalna samouprava, ako hoće da vode računa o budućnosti, ne smeju da dozvole da kultura, kao ni sport i obrazovanje, budu deo tržišta” poručio je Šapić.

Kandidat za gradonačlenika je nagalsio da će upravo zato njihov zadatak biti da se povećaju ulaganja u kulturu, ali i da se iz nje izbaci koncept tržišne ekonomije.

“Na taj način ćemo kulturnim delatnicima obezbediti uslove da se bave umetnošću, ne vodeći računa o tome hoće li njihov rad nužno ostvariti profit”, rekao je Šapić.

Šapić je naglasio da će učiniti sve kako bi omogućio da beogradska pozorišta, ali i sve druge kulturne ustanove i manifestacije u gradu, budu dostupnije svim Beograđanima, a naročito deci.

“Želim da brojne kulturne aktivnosti i sadržaji postanu sastavni deo odrastanja najmlađih Beograđana. Za to mi je potrebna podrška svih kulturnih radnika, da zajedničkim snagama pokušamo da sve kulturne sadržaje u Beogradu približimo građanima. Siguran sam da ćemo za nekoliko godina svi moći da vidimo dobrobite takvog pristupa kulturi”, rekao je Šapić.

Dodao je da će kao gradonačelnik imati još jedan važan zadatak a to je uklanjanje grafita.

Grafiti su vrsta alternativne umetnosti i lepo je kada se mladi bave time i imaju hobi, ali ne mogu da ih crtaju bilo gde, rekao je on i dodao da će grad raditi na tome da im obezbedi adekavtna mesta gde će moći da izraze svoju kreativnost i da se takmiče u tome.

Svi oni koji budu crtali grafite na mestima koja za to nisu predviđena, biće adekvatno sankcionisani, dodao je on.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: