Ovonedeljna dešavanja u Novom Sadu

Stigli smo do poslednje nedelje maja meseca. Uzbudljiva nedelja je pred nama.

Evo šta nas očekuje u Novom Sadu ove nedelje:
Promocija knjige Svakodnevno ubijanje života, 29. maj u 19:00 časova
O knjizi govore:

Dr Jelena Marićević Balać, književna kritičarka
Sanja Perić, književna kritičarka
Autor

Urednica programa: Vesna Živković

Žarko Milenković (1988, Priština) je pesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti.
Objavio je knjige pesama Kenotaf (2014) i Krhotine leta (2019), kao i knjigu eseja Tmina i praznina, Horror vacui u srpskoj poeziji XX i XXI veka (2021).
Dobitnik je Godišnje književne nagrade Književnog društva Kosova i Metohije „Grigorije Božović“ za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine.
Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture Gračanica.

U ovim pesmama iskustva Milenković škrto, jednostavno i uverljivo svedoči o ugroženoj egzistenciji, o svetovima koji se dodiruju, ali se ne razumeju, o opsednutoj svakodnevici.
To, međutim, nije ni neka apstraktna ugroženost, ni jeza izazvana nekim opštim kvarovima i štetama u svetu.
To je duboko konkretizovana kosovska stvarnost i ugroženost koja se svaki dan iznova iskušava.

Foto: Arena Cineplex

Početak novog poglavlja u životu mladih proslavljamo zajedno u omiljenom gradskom bioskopu uz sjajne filmske naslove. Za sve maturante pripremili smo specijalnu cenu ulaznice u iznosu od 300 dinara za 2D filmove i 400 dinara za 3D filmove tokom Maturantskih dana od 29. maja do 2. juna.

Početak novog poglavlja u životu mladih proslavljamo zajedno u omiljenom gradskom bioskopu uz sjajne filmske naslove. Za sve maturante pripremili smo specijalnu cenu ulaznice u iznosu od 300 dinara za 2D filmove i 400 dinara za 3D filmove tokom Maturantskih dana od 29. maja do 2. juna.

„Humanitarni ponedeljak“ na štrandu za Lenku Lazarević, ponedeljak, 29. maj

Foto: JKP „Gradsko zelenilo“

U ponedeljak 29. maja akcija „Humanitarni ponedeljak“ biće namenjena Lenki Lazarević. Tog dana, ulaz na plažu se neće naplaćivati, a kartu će zameniti dobrovoljni prilozi posetilaca u skladu sa njihovim finansijskim mogućnostima. Kutije u koje će građani moći da prilože pomoć biće postavljene uz kapije Štranda od 8 do 19 časova.

Predstava „Noć bogova“, 30. maja u Sali NIS-a

Savršena prilika da tri vrhunska glumca: Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša-Cile Ilić, pokažu svoje glumačko umeće novosadskoj publici.

Predstava počinje od 20:00 časova

Festival „Dok’n’Ritam“ 1. juna u SKCNS Fabrika

Foto: skcns.org

U pitanju je jedinstven festival u Srbiji koji, pored takmičarske i revijalne selekcije muzičkih dokumentaraca, uključuje i promocije muzičkih knjiga, kao i koncerte afirmisanih i neafirmisanih sastava iz regiona.

Festival se održava u Beogradu, u Domu kulture Studentski grad, a u septembru 2023. će biti održan osmi put. U sklopu predstavljanja festivala, biće prikazani filmovi “Uskrs, grad i rokenrol” i “Rainey”, dokumentarci koji su nagrađeni na prethodnim izdanjima Dok’n’Ritma.

Posle projekcija, razgovaraćemo o festivalu i muzičkim dokumentarcima sa direktorkom festivala Sandrom Rančić i autorima prikazanih filmova.

Foto: PrtSc/Facebook.com/skcns

Ritam Evrope! je manifestacija kojom Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

Ovu manifestaciju SKC Novi Sad organizuje od 2007. godine, a ovo je njeno 15. izdanje. Usled tragičnih događaja koji su se desili početkom maja, ovogodišnji Ritam Evrope! je odložen, a sada imamo novi datum održavanja, 2. jun.

Tada će na bini u Limanskom parku nastupiti:
ljubljanski rok bend Bogunov
kultni pank bend Paraf iz Rijeke
beogradski eksperimentalni rok bend Vizelj
alternativni rok bend Kanda Kodža i Nebojša iz Beograda
novosadska kantautorka Dojo
Napomena:
Koncert je besplatan i počinje u 19 časova.

Novosadski noćni bazar, 2. jun na Ribljoj pijaci

Foto: Gradske info

Noćni bazar okuplja male proizvođače, umetnike i kreativce i nudi posetiocima priliku da se u večernjim časovima opuste i ugode sebi, kupujući neki ručno rađen proizvod i uživajući u gastronomskim specijalitetima i dobroj zabavi.

Bazar se održava svakog prvog petka u mesecu sa izuzetkom decembra kada se održava i zimski praznični Bazar.
Organizatori događaja zadržavaju pravo da usled loših vremenskih uslova promene datum održavanja Bazara.

Uživajte!

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: