Ishrana bogata voćem i povrćem leti može da doprinese zaštiti kože od sunca.
Britanski naučnici su nedavno u svom istraživanju dokazali da osobe čija se ishrana bazira na voću i povrću imaju i zdraviju i sjajniju kožu. Taj učinak pripisuje se prvenstveno karotenoidima, crvenkasto-narandžastim pigmentima, čiji je najpoznatiji izvor šargarepa, ali i kajsije, dinja, zeleno lisnato povrće, bundeva i breskve.
Karotenoidi igraju važnu ulogu i u zaštiti kože od fotooksidacije izazvane ultravioletnim zračenjem sunca. Iako je, zbog vitamina I minerala, šargarepu dobro jesti sirovu, kuvanje povećava apsorpciju karotenoida u organizmu, kao i dodatak ulja, jer su karotenoidi rastvorljivi u mastima.
Za zaštitu očiju od sunca posebno se ističu karotenoidi lutein i zeaksantin iz zelenog lisnatog povrća, kao što su spanać i blitva, ali i iz kukuruza, ističu stručnjaci.
Zbog visoke koncentracije aktivnih fitohemikalija glukozinolata, koji se u telu metabolišu u moćna antikarcinogena jedinjenja, nutricionisti, takođe, preporučuju brokoli, prokelj, karfiol i kupus.
Glukozinolati su delotvorna jedinjenja i kad je u pitanju koža. Istraživanje na miševima je pokazalo da klice brokolija mogu da zaštite kožu od štetnog UV zračenja i time smanje rizik od pojave karcinoma kože, piše Indeks.
Visoko na popisu korisnih namirnica nalazi se i bobičasto voće zbog povoljnog učinka na zdravlje kože. Ono sadrži vitamine C i A, kao i minerale gvožđe, kalijum, vlakna, folnu kiselinu i obilje fitohemikalija koje deluju antioksidativno.
Crveno voće, na primer, sadrži elagičnu kiselinu koja smanjuje razgradnju odnosno propadanje kolagena, što je primarni proces tokom starenja kože.
Pročitajte još: