U svetu gastronomije postoje napici koji izazivaju šok, gađenje ili čak strah. Iako su neka od ovih pića lokalni specijaliteti, za većinu ljudi su neprihvatljiva zbog sastojaka, mirisa ili načina pripreme. U nastavku otkrivamo koja su to najgora pića na svetu.
1. Puči (Južna Koreja)
Napravljen fermentacijom ljudskog izmeta, ovo tradicionalno piće iz prošlosti Koreje danas gotovo da više ne postoji, ali se i dalje pominje kao jedno od najodbojnijih ikada napravljenih.
2. Baby Mice Wine (Kina)
Vino napravljeno tako što se novorođeni miševi fermentišu u pirinčanom vinu. Smatra se lekovitim u nekim delovima Azije, ali izaziva zgražavanje u ostatku sveta.
3. Kumis (Centralna Azija)
Fermentisano kobilje mleko sa blagim alkoholnim sadržajem. Iako je lokalno popularan, većini stranaca je neprihvatljiv zbog kiselog ukusa i teksture.
4. Chicha (Južna Amerika)
Tradicionalno piće od kukuruza koje se fermentiše nakon što ljudi sažvaću kukuruz da bi započeli proces vrenja. Iako se danas prave i savremenije varijante, stari način izaziva nelagodnost.
5. Seagull Wine (Inuitski narodi)
Pravi se tako što se cela ptica galeb potopi u vodku i ostavi da fermentiše. Napitak se koristi u ekstremnim arktičkim uslovima, ali zbog načina pripreme izaziva odbojnost.
Ova pića možda imaju kulturni značaj ili tradicionalnu vrednost, ali za većinu ljudi van lokalnih zajednica predstavljaju najgore što gastronomija može da ponudi.