Japanski čaj u prahu nekada je bilo teško pronaći, ali sada ga možete i naći i osetiti u svemu- od ledenog latea, energetskih napitaka do kolača, palačinki i musa.
Od neuhvatljive namirnice, do proizvoda koga ima svuda – mača je počela tiho, snimljena je kao omiljena namirnica zvezda kao što su Gvinet Paltrou, Kajli Džener, Rijana, Bred Pit i sada je apsolutno na tronu kao jedna od najzdravijih namirnica koja se konzumira ne samo kao čaj, već i kao sastojak različitih slatkiša.
Proizvedena od listova biljke Kamelia sinensis, mača potiče iz Japana i poznata je po svom zemljastom, oštrom ukusu, ima neki travnati šmek koji potiče od visokog nivoa hlorofila, prenosi Gardijan. Njena popularnost raste širom sveta, a predviđa se da će vrednost globalnog tržišta skočiti sa 2,3 milijarde dolara ove godine na 2,9 milijardi dolara 2028. godine. Procvat se objašnjava kao opšti porast popularnosti azijske kulture i kuhinje, a posebno je značajna za ljude koji pokušavaju da smanje unos kofeina jer uz nju imate nešto nežniju opciju od kafe. Dok standardna šolja kafe sadrži 80-100 mg kofeina, mača ima otprilike 70 mg po porciji.
Komodifikacija mače izazvala je razgovore o kulturnom prisvajanju. Da li je piće previše udaljeno od svog originalnog oblika i tradicije?
Sem Torn, izvršni direktor Japanske kuće, „kulturnog doma Japana u Londonu”, kaže da ove promene nisu ograničene na Zapad.
„Mača late je neverovatno popularno piće u Japanu. Dok neki više vole mača prah isključivo za čaj, drugi rado uživaju u njegovom ukusu u sladoledu ili konditorskim proizvodima. Sve je to stvar ukusa“, navodi Torn ističući da je mača čaj postao veoma popularan zbog svog jedinstvenog ukusa, zdravstvenih benefita i kulturnog značaja. Prema njegovim rečima postoji zaista mnogo koristi zašto treba piti i koristiti maču.
Zdravstvene koristi: Mača je bogata antioksidansima, posebno katehinima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe sadrži aminokiselinu L-teanin koja poboljšava raspoloženje i koncentraciju, i pruža stabilnu energiju bez naglih padova.
Jedinstveni ukus i izgled: Mača ima bogat, umami ukus i živopisnu zelenu boju, što ga čini atraktivnim za korišćenje u različitim pićima i poslasticama.
Kulturni značaj: U Japanu, mača je povezan sa tradicijom ispijanja čaja koja je simbol mira, harmonije i poštovanja.
Višenamenska upotreba: Mača se koristi ne samo za pripremu čaja, već i kao sastojak u kulinarstvu za pravljenje raznih poslastica, kao što su sladoled, kolačići, i late.
Pročitajte još: