Hleb je sastavni deo ishrane većine ljudi. Ako vodite računa o namirnicama koje birate i o zdravlju onda treba da birate hleb od celih zrna žitarica.
Stručnjaci kažu kako su odrasloj osobi potrebne od dve do četiri kriške hleba na dan i da hleb treba da bude u ishrane, ali samo ako ga pravilno birate. Nutricionistkinja Suzi Barel otkrila je koji je hleb najzdraviji, a koji treba izbegavati.
Hleb od celih zrna žitarica
– Definitivno najbolja verzija hleba, ali kriška treba da bude manja i da se vodi računa koliko žitarica sadrži. Što više žitarica ima to je bolje za kontrolu visine glukoze u krvi – kaže Suzi Barel. Ove vrste hleba jako su dobar za probavni sistem jer su bogate hranjivim materijama, ali ne dajte da vas zavara jer ima jednako kalorija kao i ostali.
Integralni hleb
Velika prednost je to što je bogat vlaknima. – Ako ne podnosite dobro žitarice, integralni hleb je druga najbolja opcija – kaže ona. Integralni hleb sadrži mnogo više vlakana od belog hleba, a sadrži i minerale poput magnezijuma, cinka i kalijuma.
Hleb s dodanim vrednostima
Može se naći u skoro svakoj radnji, a stoji na policama zdrave hrane. Sadrži sve u jednom, od žitarica, vlakana, vitamina i dobrih masnoća (omega 3). – Ako izgleda kao beli hleb i dalje je to beli hleb uz dodatak ‘zdravih’ vrednosti. To je bespotrebno bacanje novca – kaže ona.
Beli hleb
Iako ga ljudi najčešće kupuju, on je najlošija opcija. – Beli hleb najbrže podiže visinu glukoze u krvi što nije dobra opcija. Ako deca ne žele da jedu hleb od celih zrna žitarica, nemojte im kupovati beli kruh jer dokle god ga kupujete oni će ga jesti i neće se navaći na druge opcije – ističe Suzi Barel.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.