logo transparend vojvodina uzivo

Ovo je najbolja hrana za razvoj dečjeg mozga, tvrde stručnjaci

Kada imate decu, ne želite ništa više nego da im pružite im zdrav, srećan život.

Kako odrastaju, takođe želite da se pobrinete da jedu zdravu hranu bogatu brojnim nutrijentima koji su im potrebni za zdravi rast i razvoj. To je zato što ono što vaša deca jedu može pozitivno uticati na njihovo celokupno zdravlje, tvrde stručnjaci. Konkretno, određena hrana može uticati na kognitivni razvoj – rast detetove sposobnosti razmišljanja i zaključivanja, donosi Eat This.

Međutim, kao što je zdrava hrana dobra za kognitivni razvoj vašeg deteta, druga hrana će imati suprotan efekat i potencijalno može uzrokovati probleme. U studiji objavljenoj u časopisu Nutrients istraživači su otkrili da su najgora hrana koju možete dati svom detetu za njegov kognitivni razvoj slatkiši, tačnije hrana bogata rafinisanim šećerima.

Imajući to na umu, prema rečima dijetetičarke Ejmi Gudson, važno se držati zdravijih opcija. Ona naglašava da najbolja hrana za kognitivni razvoj vašeg deteta uključuje celovite žitarice, nemasne proteine, sveže voće i povrće.

„Jedan od najvećih izazova s ​​decom koja konzumiraju velike količine dodatog šećera i teško prerađene hrane je taj što ona obično zamenjuje hranu bogatu hranjivim materijama“, objašnjava Gudson. „Na primer, deca često jedu slatko pecivo za doručak umesto tosta od integralnih žitarica i jaja. Ili pak jedu prerađene grickalice umesto voća i povrća tokom dana kao užinu. Takođe često piju pića zaslađena šećerom umesto mleka ili vode. Dakle, ne samo da unose više prerađene hrane nego često jedu i manje hranjivu hranu koja je gorivo za njihovo telo, a naročito mozak“, prenosi Index.hr.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.