Ovo je idealno vreme da to učinite: Kako da pripremite automobil za sneg?

Niske temperature, sneg i poledica na putu u potpunosti menjaju kako vaš stil vožnje, tako i performanse automobila

Iako kalendarski nismo zagazili u zimu, neki delovi Srbije uveliko su se zabeleli. Tu su niske temperature, mraz i padavine, a bez obzira na to da li u vašem gradu ima snega, ovi dani su idealni da se pozabavite pripremom vašeg automobila za zimu, poledicu i sneg na putevima.

Evo nekoliko korisnih saveta za vozače:

Zimska oprema

Iako je posedovanje zimske opreme obavezno, važno je proveriti ispravnost guma i lanaca. Treba imati na umu da dubina šare zimskih guma treba da bude minimalno 4 mm.

Ukoliko ste koristili zimske gume tokom letnjih meseci, zapamtite da one zbog visokih temperatura asfalta gube na svojim performansama, što direktno utiče na sigurnost vožnje tokom hladnijih dana. Zato se iz bezbednosnih razloga preporučuje posedovanje dva seta guma.

Zbog pada pritiska u gumama pri niskim temperaturama, što povećava opasnost od proklizavanja, redovna provera pritiska u gumama je od suštinskog značaja za bezbednu vožnju. Takođe, treba proveriti ispravnost rezervnog točka i prateće opreme.

Akumulator

Provera ispravnosti akumulatora je jedna od osnovnih zimskih obaveza za vozače. Ukoliko sumnjate u njegovu pouzdanost, preporučljivo je konsultovati stručnjaka koji će proveriti i kleme i kablove. Akumulator treba zameniti svakih nekoliko godina, stoga ako imate sumnje u njegovu izdržljivost, bolje je zameniti ga pre snega i velikih minusa.

Antifriz i ulje

Sistem hlađenja motora je jedna od ključnih komponenti za njegovo pravilno funkcionisanje, pa je provera stanja antifriza pre zime od velike važnosti. Nedostatak antifriza može izazvati smrzavanje tečnosti i prouzrokovati ozbiljnu štetu na motoru vozila.

Za pravilan rad motora pri niskim temperaturama, po potrebi, treba zameniti ili dopuniti ulje. Zimi se preporučuje korišćenje lakših ulja koja su manje viskozna.

Brisači i tečnost za pranje stakla

Zbog česte upotrebe brisača tokom zimskih padavina, važno je proveriti njihovu ispravnost i po potrebi zameniti metlice. Metlice brisača imaju ograničen vek trajanja i preporučuje se njihova zamena bar jednom godišnje.

Što se tiče tečnosti za pranje stakla, treba imati na umu da u našim krajevima zimske temperature mogu biti ekstremno niske, pa bi tečnost koja se ne smrzava na velikim minusima bila najbolji izbor.

Svetla i kočnice

Zbog smanjene vidljivosti i češće upotrebe svetala, pre vožnje, ali posebno pre dugih putovanja, neophodno je proveriti ispravnost svih svetala na vozilu.

Kako biste bili sigurni na putevima tokom zime, proverite ispravnost kočnica i nivo kočione tečnosti.

Dodatni saveti

Nabavite odgovarajuće sredstvo za podmazivanje brava i drugih delova automobila kao što su poklopac rezervoara goriva. Takođe, pobrinite se da tokom hladnih dana vozilo bude smešteno u garažu ili na neki drugi način zaštićeno od oštrih vremenskih uslova.

Ukoliko niste sigurni u neke od provera ispravnosti vašeg automobila, bolje je da posetite stručnjaka u servisu. U slučaju da planirate putovanje u druge zemlje tokom zimskih meseci, uvek se prethodno informišite o obaveznoj zimskoj opremi koja je potrebna.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.