Ovo ime nekada su nosili dečaci, a danas je isključivo za devojčice: Nosi nežno i tužno značenje

Poslednjih godina jedno ime ponovo je postalo popularno u Srbiji, kao što je to bio slučaj šezdesetih godina prošlog veka.

I tada su ga, kao i sada, roditelji davali devojčicama, iako je nekada na ovim prostorima bilo prisutno isključivo kao muško ime i davano je dečacima kao znamenje da budu zavodnici i šarmeri.

Ime Lola zapravo je nastalo kao nadimak od španskog imena Dolores, što u prevodu znači bol. Prema nekim izvorima, ime Dolores je simbolično i odnosi se na bol koji je majka Isusa Hrista osećala zbog raspeća svog sina.

Po drugom tumačenju, ime Lola nastalo je od rimskog imena Lolli, što u prevodu znači “poljska trava”.

Konačno, treće tumačenje govori da je ime nastalo od riječi persijskog porijekla i da u prevodu znači “lala”, odnosno “prolećni cvet”, piše Novi.ba.

U indijskoj mitologiji ime Lola dovodi se u vezu sa boginjom Lakšmi koja je bila boginja blagostanja, ljubavi i sreće, te se zato veruje da devojčicama koje nose ovo ime u životu neće manjkati ni materijalnih dobara, a ni ljubavi.

Na prostorima bivše Jugoslavije ime Lola zablistalo je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je zabavno-muzičkom scenom harala Zorana Novaković, poznata kao Lola Novaković. Bila je “kraljica evergrina” i, po mišljenju mnogih, njenu slavu na ovim prostorima nikada niko neće moći da ponovi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: