Većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi sto odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava… Ali sada imate jednostavan trik koji otkriva da li je paradajz koji kupujete prirodan ili pun hemije.
Ranije se smatralo da je jedan od kriterijuma za odabir „organskog“ povrća i voća oblik ploda. Pa ako su svi paradajzi jednake veličine i boje, najverovatnije su prskani.
Šef kuhinje restorana „Odessa-Mama“ kaže da je nešto drugo presudno.
Jedan vrlo jednostavan trik otkriće da li pokušavaju da vas prevare.
– Lagano rukom pritisnite paradajz. Ukoliko i pored pritiska ostaje čvrst, i ako su svi u gajbici svi takvi – sigurno su korišćene hemikalije u uzgoju. Pravi domaći paradajz će malo omekšati kada ga pritisnete – otkrio je kuvar, prenosi Mondo.
Pročitajte još:
Ne izbegavajte recepte sa živim jajima - Evo kako da ih pasterizujete
Sladoled, pa i razni musevi često traže živa jaja, što mnogi izbegavaju zbog salmonele. Ali, nema razloga, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete.Jaja prvo izvadite iz frižidera na pola sata da bi dostigla sobnu temperaturu. Zatim ih stavite u šerpu sa vodom, ubacite termometar i merite temperaturu vode. Vrh termometra ne […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.