Godinama metabolizam postaje sve sporiji. U dvadesetim mnogo smo lakše dobijali i gubili na kilaži, ali već u tridesetim naše telo nas upozorava da procesi u organizmu ne mogu učine čudo kada je u pitanju naša kilaža i sve se teže i teže gubi.
Što smo stariji sve više gubimo i čistu mišićnu masu što najčešće ima za posledicu pomicanje vage u nepovoljnom smeru i znatno je lakše dobijanje masnih naslaga. Nutricionisti savetuju uspostavljanje čvrste rutine vežbanja i promene u režimu ishrane kako biste ostali na dobrom putu i uspeli da održite kondiciju i liniju.
U srednjim tridesetim, a najviše sa početkom četdesetih, mnoge žene, ali i muškarci sve teže gube viška kilograma. Značajnu ulogu igraju i hormonske promene. Međutim, uz određene korekcije moguće je postići i brže topljenje kilograma, odnosno sagorevanje masti.
Nutricionistkinja Lisa Jang preporučuje pet namirnica koje bi trebalo jesti za brži gubitak viška kilograma u srednjim tridesetim i ranim četrdesetim.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je bogato vodom, antioksidansima i fitohemikalijama. Ova vrsta voća sadrži veliku količinu hranjivih materija i može da podstakne gubitak težine. Maline, kupine, borovnice i ribizle su odlični saveznici u mršavljenju. Možete ih dodati u jogurt, smuti ili kašu ili kao voćnu salatu.
Avokado
Mnogobrojne studije su pokazale da ljudi koji jedu avokado uz ručak imaju osećaj sitosti u narednih pet sati. Osim visokog sadržaja vode avokado koji tehnički spada u voće, takođe sadrži vlakna koja nisu kalorična.
Orašasti plodovi i semenke
Kad ih konzumirate u umerenim količinama, orašasti plodovi i semenke su zdrava i lagana užina koja se odlično uklapa u dijetalni režim ishrane. Sadrže vlakna, proteine i zdrave masti. Nutricionisti preporučuju konzumiranje oraha, badema, lešnika, bundevino seme i suncokreta u okviru režima ishrane koji dovodi do topljenja masnih naslaga i gubitka viška kilograma.
Seme lana
Lan je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina i ujedno je veoma bogat vlaknima. Konzumiranje oko 30 grama vlakana dnevno podstiče metabolizam i sagorevanje masti.
Kiseli kupus
Kiseli kupus ne sadrži mnogo kalorija i prepun je vlakana koji utiču na sitost. Ujedno, probiotici koje kiseli kupus sadrži mogu smanjiti apsorpciju masti. Ova ukusna namirnica sadrži i probiotike i prebiotike. Ako uključite kiseli kupus u ishranu, ne samo da ćete brže izgubiti višak kilograma nego ćete i uneti u organizam ključne hranjive tvari kao što su folna kiselina, vitamin C, mangan, bakar i kalijum.
Pored kvalitetne i raznovrsne ishrane svaki nutricionista ističe da je redovna fizička aktivnost najbitniji faktor u održavanju zdravog života.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.