Ove namirnice pre kuvanja nikako ne bi trebalo da perete

Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzročiti širenje bakterija pa i trovanje.

Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo da peremo pre kuvanja, a koje bi trebalo obavezno oprati.

Pranjem piletine kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi “Food Standards” agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode po sirovom pilećem mestu ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odeću i kuhinjsku opremu.

Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može da rezultira opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na piletinu, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno odstranjuje visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuvanja očistite višak mesnog soka sa površine pomoću kuhinjskih ubrusa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Testenina

Voda uklanja škrob na testenini koja pomaže da se bolje apsorbuje umak koji kasnije služite uz nju. Stoga, testenina ne treba da se pere nakon kuvanja,

Jaja

U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstanca koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga jaja ne bi trebalo da peremo pre kuvanja.

Pečurke

Pečurke imaju “sunđerastu” strukturu i tu moć “upijanja”, pa nikada ne bi trebalo da ih potopite u vodi. Ako vam izgledaju prljavo, očistite ih nožem ili obrišite kuhinjskim ubrusom. Takođe, obavezno se savetuje čiščenje nožem u slučaju da su pečurke promenile boju, ali uvek treba skinuti donji deo, odnosno stablo pečurke.

Šta obavezno

Voće i povrće čiju koru ljuštimo

Ovo se pravilo odnosi nakon ljuštenja, na primer krompira ili luka. Ako je reč o namirnici poput limuna, operite ga pre sečenja. Bakterije sa kore se putem noža mogu preneti i na unutrašnjost limuna.

Orašasti plodovi

Iako stručnjaci često napominju da je važno da perete orašaste poslove, ljudi to retko rade. Iako su očišćeni, nikada ne znate kako su orašasti plodovi bili složeni i transportovani, a umeju i da ih prskaju kiselinom, koja štiti od parazita, a koja može i te kako naškoditi našem zdravlju.

Pirinač

Istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuvanja pirinča– u šerpi proključale vode, dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju, pa je najopasniji za decu. Pirinač bi trebalo da stavljamo da odstoji u vodi tokom noći, a sledeći dan isperite vodom, pa ga tek skuvajte. Tako smanjujte udeo toksina za čak 80 odsto.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.