Ovako zvuči zemljotres koji je razorio Tursku: “Imao je snagu 130 atomskih bombi” (AUDIO)

Razorni zemljotres trajao je 43 sekunde.

Seizmolozi sa Univerziteta Kočaeli u Turskoj objavili su kako zvuči zemljotres koji je u ponedeljak pogodio Pazarčik na jugu Turske. U tom potresu od 7,7 stepeni je u Siriji u Turskoj stradalo skoro 5.000 ljudi.

– Ljudsko uvo ne čuje frekvencije niže od 20 herca. Frekvencije signala zemljotresa su takođe obično manje od 20 herca. Da bi se zemljotres pretvorio u zvuk, opseg brzina signala zemljotresa koji snimaju seizmometri se povećavaju u zavisnosti od perioda uzorkovanja i seizmogram se kompresuje. Tako se frekvencijski sadržaj podiže do pragova koje može da čuje ljudsko uho – objasnio je stručnjak Hamdula Livaoglu.

 

Naučnik Ovgun Ahmet Ercan je rekao da je potres koji se dogodio u regionu Kahramanmaraša imao snagu od 130 atomskih bombi. On je takođe rekao da je zemljotres trajao 43 sekunde na dubini od pet kilometara, što se smatra plitkim zemljotresom.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je da je broj poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj porastao na 3.419, povređenih je 20.534, a prema podacima koje je objavio Si-En-En, ukupan broj žrtava sa onima u Siriji iznosi 5.021.

Spasilačke ekipe na terenu suočavaju se sa veoma teškim vremenskim uslovima koji otežavaju dovoženje pomoći i spasilačke akcije.

Tri najugroženije provincije su Hataj, Kahramanmaraš, Adijaman i grad Malatija, a na terenu je oko 25.000 pripadnika različitih hitnih sliužbi.

U Turskoj je dosad evidentirano oko 11.000 oštećenih objekata.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: