Ovako pripremljen pomfrit je najzdraviji za telo, ali ne i za dušu

Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta je oblikujemo kao pomfrit. Kako – saznajte u nastavku teksta.

Sastojci:

160 g kukuruzne palente
470 ml vode
1 češanj belog luka
2 kašičice majčine dušice
1 kašičica ruzmarina
45 g rendanog parmezana
so, količina po ukusu
3 kašičice maslinovog ulja

Preliv:

1 češanj belog luka
3 kašike otopljenog putera
2 kašike svežeg bosiljka, naseckanog
1 kašika svežeg origana, naseckanog

Priprema:

U šerpi srednje veličine zagrejte vodu, pa kad provri dodajte kukuruznu palentu, beli luk, majčinu dušicu, ruzmarin, rendani parmezan i so.
Mešajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Sklonite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta.
Pleh dimenzija 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje i u njega izlijte palentu. Ravnomerno je rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Oprezno izvadite palentu i izrežite je u obliku pomfrita.
Narezanu palentu složite na papir za pečenje i prelijte maslinovim uljem, pa je dodatno začinite.
Pecite 15 minuta, izvadite iz rerne, oprezno preokrenite prutiće, pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi.

Priprema preliva:

Navedene sastojke za preliv sjedinite i dobro umutite, pa prelijte “krompiriće”.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.