Ova nalepnica na automobilu sadrži važne informacije, a retko ko je i primeti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Proizvođači je stavljaju na različita mesta i možete je pronaći: na vozačevim vratima, na unutrašnjoj strani vratanaca rezervoara goriva, ispod haube, na kućištu osigurača ili s unutrašnje strane pregrade za rukavice.

Ova nalepnica sadrži bitne informacije i nikako ne biste smeli da je zanemarite. Ona vam govori da nije dovoljna samo vizuelna kontrola guma, kao i da postoji pritisak do kog gume moraju da budu napumpane.

Danas stvari umnogome spašavaju senzori pritiska, koji “paze“ da je pritisak vazduha gumama u granicama prihvatljivog. To u prevodu znači da postoji tolerancija, a ona pak u određenim situacijama omogućava osetno odstupanje od optimalnog pritiska.

24sedam

Ako ste se pitali koji je idealan pritisak u gumama, spomenuta nalepnica nudi sve odgovore. Radi se o vrednostima koje je propisao proizvođač, a zavise od veličine pneumatika i planiranom opterećenju, odnosno broju putnika i sadrže preporučeni pritisak pumpanja kada je guma hladna.

Obratite pažnju jer su na nalepnici najčešče ispisane dve različite vrednosti preporučenog pritiska. Prva se odnosi na slučaj kada su “normalni” uslovi vožnje, a druga kada je vozilo opterećeno određenim brojem osoba ili dodatnim teškim teretom.

A ako se pitate zašto je sve to bitno, odgovor je jasan. Nizak pritisak u gumama znači veću potrošnju goriva, ali i lošije vozne performanse. Ako gume nisu dovoljno napunjene, troše se spoljne ivice. Ako je pak pritisak pri većim brzinama za 20 odsto niži, habanje guma može se povećati i do 30 odsto.

S druge strane, prevelik pritisak donosi neravnomerno trošenje gume, ali i izraženije klizanje vozila. Takođe, guma se će se lakše probušiti.

Pored nalepnica i priručnika vozila, postoje i tabele pritisaka koje neki proizvođači guma objavljuju na internetu, a mogu se pronaći i na nekim benzinskim pumpama.

Tagovi:

Pročitajte još: