logo transparend vojvodina uzivo

Ova hrana i piće vam mogu napraviti još gori problem na visokim temperaturama

Jedan od načina kako smanjiti štetne posledice visokih letnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je upravo i pravilna ishrana, pored redovne hidratacije.

Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.

Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje telesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahteva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava telesnu temperaturu.

Leti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu.

Posebno su štetne namirnice kao što su:

  •     jako začinjena jela
  •     pečena, pržena i pohovana hrana
  •     masna mesa i mesni proizvodi
  •     pića sa kofeinom
  •     slatkiši
  •     gazirina zaslađena pića
  •     preterano rashlađena pića

Umesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, a najbolji izbor su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u proseku više od 80% vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.

Evo šta konkretno treba izbegavati

Bilo koji alkohol – iako se krigla hladnog piva ili neki koktel čine kao primamljivo rešenje, alkohol u ovim trenucima može učiniti više štete nego koristi. Alkohol je diuretik, što znači da izaziva češće mokrenje čime troši prirodne zalihe vode u organizmu. Pored toga, može izazvati i neuravnoteženost elektrolita.

Gazirana i energetska pića – puna su šećera i sadrže visok procenat natrijuma koji čini organizam žednim, i zbog toga često posežemo za još jednom čašom (na primer koka kole) koja samo na trenutak ugasi žeđ, ali zato nakon par momenata dodatno dehidrira organizam i tako u krug.

Kafa – ovo ne znači da nužno treba da se odreknete svog omiljenog jutarnjeg pića, ali ipak smanjite unos kofeina tokom letnjih dana. Konzumiranje više od 300mg kofeina (oko 3 šoljice) dnevno može da itekako dehidrira organizam, jer je ovaj sastojak, baš kao i alkohol, jak diuretik.

Crni i zeleni čaj – ove dve vrste čaja, baš kao i kafa, sadrže dosta kafeina (oko 70mg po šoljici), a u prethodnom primeru smo već naveli da ovaj sastojak treba izbegavati jer je diuretik.

Soja sos – ovaj prilog koji se često koristi u azijskoj kuhinji je takoreći tečna so. Samo kašika ovog sosa u sebi sadrži tri puta više od preporučene dnevne količine soli!

Špargla i peršun – ovo su izuzetno zdrave namirnice koje treba koristiti u ishrani, ali su ipak jaki diuretici, pa ih je bolje izbegavati tokom letnjih dana. Naravno, pokoji zalogaj neće škoditi, ali ih ipak izbegavajte ako planirate da se izlažete suncu.

Namirnice koje se preporučuju kada su visoke temperature: voda, citrusno voće, jagode, lubenica, jagode, celer…

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.