Otvorene police jedan su od najzapaženijih trendova u dizajnu kuhinje u poslednjih nekoliko godina – donose novu dozu stila, otvaraju prostor kuhinje i ostavljaju utisak prozračnosti.
Ugrađivanjem ovih polica u kuhinju žrtvuje se prostor za odlaganje, ali pažljivim uređivanjem možete osigurati da su one ne samo lepe, nego i funkcionalne.
Međutim, pre nego što realizujete svoje snove, važno je da prethodno razmislite da li je ovaj trend zaista odgovarajući za vaš način rada, organizaciju i održavanja kuhinje, a dizajneri enterijera su razmotrili razloge zašto bi trebalo dobro da razmislite pre nego što prihvatite ovaj trend.
Možete li održavati stilizovan izgled?
Najveći izazov kod otvorenih polica je taj što se, kako bi se zadržao čist, organizovan izgled, morate posvetiti redovnom čišćenju i održavanju polica. Većinu ljudi privlači koncept otvorenih polica jer on može pomoći da se prostor čini većim i otvorenijim. Ali kad jednom prevlada neizbežno gomilanje stvari, lako će poništiti sveukupni cilj ovog dizajnerskog izbora.
Hoćete li izgubiti stvarni prostor za odlaganje?
Kada odlučite da izložite dobar deo dragocenih predmeta u vašoj kuhinji, ono što gubite je praktično, funkcionalno mesto za odlaganje i tako stvarate potrebu za drugim mestom negdje u kuhinji.
Dizajneri enterijera obično ne preporučuju otvorene police, osim ako se radi o velikoj kuhinji s namenskim prostorom koji je više potreban za izlaganje, te smatraju da retko kada otvorena polica uspe da zadovolji potrebe za odlaganjem stvari – na primer, veliko, teško posuđe treba složiti negde drugde, jer bi njegova težina mogla dovesti do izvijanja polica ili bi se sve moglo srušiti.
Da li je to pravi organizacioni sistem za vas?
Kada je reč o organizaciji i funkcionalnosti, potrebno je znati da se vi prilagođavate otvorenim policama, a ne one vama. Važno je imati pravi organizacioni sistem za kuhinju i način na koji radite. A ako ste prisiljeni da koristite sistem koji vam ne odgovara, čak i najsitniji kuhinjski zadaci postaće zamorni.
Možete li se nositi s prašinom koja se sakuplja?
Svakodnevno se u kuhinji sakupljaju čestice prašine, ulja i masti koje su rezultat kuvanja. Sve se to taloži i sakuplja na izloženom posuđu na policama ako ga redovno ne koristite. To je posebno naglašeno ako puno kuvate kod kuće. Dizajneri enterijera navode da su otvorene police najprikladnije za redovno korišćeno i atraktivno posuđe koje će se često prati kako bi se izbegla prašina i kuhinjski ostaci.
Ako ih i dalje želite …
Razmislite o tome kako koristite kuhinju prije nego što odaberete način na koji ćete je urediti. Kuhinje nisu samo radni prostori, one su središte naših domova. I da, važno je da vam se sviđa izgled. Ali nemojte napraviti grešku i staviti estetiku ispred funkcionalnosti. U ovoj prostoriji, više nego u bilo kojoj drugoj, količina zaista korisnog prostora i korisnih mesta za odlaganje odrediće da li volite svoju kuhinju ili jedva čekate da odete napolje na ručak.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.