logo transparend vojvodina uzivo

„Otvorena vrata fakulteta“ i Sajam prakse i karijere održani na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” bio je juče domaćin događaja, predstavljenog kao sinteza dve ideje: Otvorena vrata fakulteta i Sajam prakse i karijere.

Ideja organizovanja događaja bila je da se pojačaju mostovi između privrede, društvene zajednice i visokog obrazovanja, kao i da se privuku budući studenti TF “Mihajlo Pupin”, od kojih će neki biti i novi građani Zrenjanina.

“Otvorena vrata” su tradicionalni susret maturanata sa fakultetom, s ciljem da obiđu zgradu, učionice i laboratorije, dobiju najvažnije informacije o načinu upisa na fakultet, prijemnom ispitu, studijskim programima, načinu studiranja i svim onim pitanjima koja su im u ovom trenutku važna. Poseta je organizovana i za maturante iz drugih sredina, a  obratili su im se dekan i prodekanka za nastavu, šefovi katedri, profesori i asistenti. Objavljen je i termin početka pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita – 6. april 2024. godine, od 10 sati.

Ono što je novost ove godine jeste da je u istom terminu oganizovan i Sajam prakse i karijere, iniciran od strane Centra za razvoj prakse i karijerno vođenje studenata fakulteta s idejom obogaćivanja studentske prakse i pomoći i podršci u karijernom razvoju mladih. Namera je povezivanje i koordinacija saradnje između akademske i privredne zajednice iz našeg grada i okruženja. Na taj način su i maturanti koji su došli na “Otvorena vrata” imali priliku da vide šta je ono što ih čeka tokom studija i šta zapravo znači studentska praksa i saradnja sa privredom.

U holu fakulteta predstavilo se više od dvadeset kompanija, institucija i ustanova, u kojima studenti mogu obavljati stručnu praksu ili se usavršavati, a među njima je bila i Gradska uprava, s kojom fakultet ima uspostavljenu saradnju u toj oblasti.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović. Nakon radnog sastanka s dekanom, prof. dr Milanom Nikolićem i njegovim saradnicima, gradonačelnik je obišao izlagače na sajmu, istakavši da vizija razvoja zrenjaninske privrede korene nalazi upravo u obrazovanju, u instituciji koja ove godine slavi jubilej, 50 godina od osnivanja Tehničkog fakulteta.

“Pored obrazovanja, vizija je i u razvoju industrijskih i slobodne zone, zapošljavanju, generalno u privlačenju investitora, a ostvarenja te vizije nema bez kvalitetne radne snage. Danas smo na prvom sajmu ovakvog tipa, ali i Danu otvorenih vrata, koji posećuju i maturanti iz drugih opština. Odziv učesnika jeste pokazatelj da se zrenjaninska vizija razvoja ostvaruje, i želim da poručim i sadašnjim i budućim studentima da ostvarenje njihove poslovne karijere počinje upravo ovde. Zahvaljujem se i menadžmentu fakulteta na dobro organizovanoj akciji i čestitam jubilej, uz uverenje da je ovo tek prvih pedeset godina postojanja, da će narednih pedeset biti još uspešnije”, kazao je gradonačelnik.

Dekan TF “Mihajlo Pupin” prof. dr Milan Nikolić rekao je da je fakultet danas pravo mesto susreta privrede i studenata.

“Oba današnja događaja su značajna za fakultet, zato što se predstavljamo kao društveno-odgovorna institucija, na neki način posredujemo između privrede i naših studenata, čime i mi dobijamo potvrdu da smo ustanova u kojoj se školuju vrhunski stručnjaci”, istakao je dekan Nikolić.

U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika, na otvaranju Sajma prakse i karijere obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Rekao je da je proteklih godina fakultet, zajedno sa privredom, radio na tome da studenti koji ga završe budu u mogućnosti da se zaposle, a dok studiraju, da obavljaju stručnu praksu u realnim uslovima, da osete kakve su potrebe privrede i kompanija u kojima rade.

“Fakultet je tokom postojanja iznedrio velik broj stručnjaka, koji se nalaze na veoma bitnim, pa i rukovodećim mestima u kompanijama u Zrenjaninu i van njega, što pokazuje da se na fakultetu stručno i u kontinuitetu radi. Ovaj sajam je takođe i jasan pokazatelj da privreda prepoznaje napore fakulteta i vidi mogućnost da upravo odavde stiče buduće zaposlene, kvalitetnu, visokoobrazovanu radnu snagu”, naglasio je Santovac.

U ime organizatora, učesnike i goste sajma pozdravila je i prof. dr Dragana Glušac, rukovodilac Centra za razvoj prakse i karijerno vođenje studenata Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.