Otvorena nesvakidašnja izložba povodom Dana Arhiva Vojvodine (FOTO)

NOVI SAD – Povodom Dana Arhiva Vojvodine u Novom Sadu je danas otvorena izložba „Pečati iz fondova Arhiva Vojvodine. Gradovi, trgovišta i sela na teritoriji Bačke u 19. veku“, autora Danijele Branković, arhivskog savetnika.

Izložba koja je predstavljena javnosti plod je istraživačkog rada autora i nastoji da potpunije približi stručnoj i široj javnosti najreprezentativnije pečate utvrđene na arhivskoj građi, a koji su bili u upotrebi tokom 19. veka na teritoriji Bačke, u nekadašnjoj Habzburškoj, a od 1867. godine Austro-Ugarskoj monarhiji.

Foto: Gradske info

Pečati i pečatnjaci su svojevrsni dokazi vremena i društva u kojem su nastali i važni su za izučavanje različitih segmenata političke i kulturne istorije jednog naroda. Odabrani pečati za ovu izložbu su deo istorije Srba, Nemaca, Mađara, Bunjevaca, Slovaka i drugih naroda koji su živeli na teritoriji Bačke u 19. veku.

„Rad na izložbi trajao je pet meseci, a tokom tog perioda pronađeno je 300 pečata, iz šest arhivskih fondova. Pečati koji su danas izloženi, prvi put su prikazani javnosti“, navela je autorka izložbe Danijela Branković.

Kako je izjavio direktor Arhiva Vojvodine, Nebojša Kuzmanović, značaj te ustanove, koja danas slavi 87. rođendan, je od velikog značaja.

Foto: Gradske info

„Arhiv Vojvodine čuva arhivsku građu, odnosno dokumenta koja su važna za pojedince, za grupe građana, za ustanove, za samu državu, kao i za čitave narode. Veliki broj gostiju, ne samo iz Novog Sada, već i iz Beograda, Vukovara i drugih gradova, najbolje govori koliko je Arhiv Vojvodine kao ustanova od kulturno istorijskog značaja postao prepoznatljiv.

Današnja izložba svakako je prava poslastica, ne samo za arhiviste i druge ustanove kulture, veći za sve građane.

Arhiv Vojvodine poseduje dokumenta koja se u njegovim depoima čuvaju već gotovo sto godina, a procenjuje se da ih ima oko 45 miliona. Zbog toga imamo veliku širinu i kvalitet istorijske građe da uvek možemo organizovati neku zanimljivu izložbu.

Veoma je važno da građani vide da Arhiv Vojvodine nije samo neka ustanova koja čuva dokumenta za nekog, već da se ta dokumenta čuvaju za sve građane. Svi koji to žele uvek mogu doći da istražuju dokumente i ostalu arhivsku građu“, naveo je Kuzmanović.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: