logo transparend vojvodina uzivo

Otvorena najveća solarna elektrana na svetu

Kina je potvrdila svoje prisustvo među globalnim akterima kada je reč o obnovljivim izvorima energije, naročito kada je reč o solarnoj energiji, što je potvrdila puštanjem u rad najvećeg solarnog fotonaponskog (PV) postrojenja na svetu.
Elektrana je snage 3,5 GW smeštena u pustinjskom regionu severozapadne provincije Sinđang – provinciji poznatoj po dve velike pustinje, Takla Makan na jugu i Gurbantungut na severu, koje se ubrajaju među najsuvljim prostranstvima na svetu. Strateški je smeštena u ovoj provinciji zbog geografskih prednosti, a elektrana bi godišnje trebala da proizvodi preko šest milijardi GWh električne energije, prenose svetski mediji.
Zauzimajući oko 13.000 hektara, ova ogromna instalacija nadmašuje kapacitete prethodnih najvećih solarnih parkova od 3 GW koje se takođe nalaze u zapadnom delu Kine.
Podstaknuta smanjenjem troškova proizvodnje kao i nekim drugim faktorima, Kina je drastično povećala svoje kapacitete u oblasti solarne energije tokom 2023. godine, čime je značajno smanjila svoju zavisnost od fosilnih goriva. Inicijative služe i da bi se ostvario plan Kine da do kraja decenije skoro polovinu svoje struje dobija iz OIE, kako bi nadalje dostigla klimatsku neutralnost.
Prema izveštaju Međunarodne agencije za energetiku, Kina je udvostručila svoje kapacitete solarne energije i instalirala količinu solarnih panela ekvivalentnu ukupnoj količini instaliranoj u celom svetu tokom prethodne godine.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.